La ora actuală, temperatura globală a crescut cu peste 1 grad Celsius față de era pre-industrială și chiar dacă această creștere pare mică, ea a schimbat radical lumea.
Cauzele încălzirii globale
Revoluția industrială - aceasta este una dintre principalele cauze ale încălzirii globale și a început la sfârșitul secolului al 19-lea prin arderea imensă de combustibil fosil.
Erupțiile vulcanice - vulcanii când erup emit anumite gaze ce atacă stratul de ozon și provoacă astfel atmosfera de seră.
Tăierea copacilor - copacii sunt plămânii Pământului, deoarece filtrează aerul și emană oxigen pur.
Activitățile oamenilor - unele activități umane, precum folosirea pesticidelor, interacționează în mod negativ cu ciclul geografic.
Efectele încălzirii globale
Zile mai calde
Anii 2015-2016 au rămas până la ora actuală cei mai călduroși din istorie, ceea ce arată că temperaturile sunt în continuă creștere, prin urmare apar și noi boli, urmate de decese datorate lipsei de oxigen și oboselii.
Creșterea nivelului mării
Temperaturile ridicate produc topirea ghețarilor, care duce la creșterea nivelului mării și a riscului de tsunami, inundații și pericole în zona coastei.
Schimbarea oceanelor
Oceanele absorb căldura extra pentru a putea regla temperaturile, deci absorb mai mult dioxid de carbon, ceea ce le face să devină mai fierbinți și acide, fapte ce duc la dispariția anumitor animale marine și a vegetației.
Specii
Conform cercetărilor, 3 din 14 specii de animale sunt pe cale de dispariție din cauza încălzirii globale, care produce inundații, acidifiere și poluare ce afectează habitatul multor păsări migratoare.
Boli
Consumul animalelor infectate determină îmbolnăvirea oamenilor și aducerea în prim plan a unor afecțiuni considerate de mult dispărute, dar care erau doar captive în ghețari. În plus, poluarea nu lasă plantele să crească în ritmul lor natural și pământul în sine este mai contaminat cu dioxid de carbon.
Incendii spontane
Creșterea temperaturilor produce apariția incendiilor de vegetație, în care mor sute de animale și dispar specii de plante protejate.
Uragane și tornade
Printre cele mai devastatoare uragane se numără Katrina, care a distrus Florida și Louisiana. Acestea se formează din cauza interacțiunii dintre presiunea scăzută și cea ridicată și au loc mai mult în emisfera sudică.
Precipitații masive
Creșterea temperaturilor duce la precipitații mai mari și inundații cu până la 67% mai grave, acest lucru rezultând în distrugerea recoltelor și apariția foametei.
Rezervele de energie
Ridicarea temperaturilor și a nivelului mărilor duce la avarierea centralelor electrice.
Rezervele de mâncare și apă
Schimbarea climatului este suficientă pentru a schimba felul în care anumite alimente sunt cultivate, ceea ce duce la creșterea prețurilor atât pentru mâncare cât și pentru apa potabilă.
Tot ce trebuie să știi despre încălzirea globală
Se știe că printre efectele încălzirii globale se numără creșterea temperaturilor cu 1.7 grade în zonele cu emisii moderate de gaze și cu 4.8 grade Celsius în zonele cu emisii ridicate, dar impactul asupra climei variază de la o zonă la alta.