Statisticile arată că, de Crăciun, două treimi dintre noi vor suferi de pe urma unor probleme la nivel intestinal – o serie de probleme ale stomacului cauzate de o combinaţie toxică de alimente grase şi dense, excesul de alcool şi stresul din această perioadă.
Sezonul Sărbătorilor de iarnă pune o presiune foarte mare pe sistemul nostru digestiv, iar atunci când combini nivelul ridicat al stresului din această perioadă a anului cu excesele alimentare, vei avea "reţeta" perfectă care duce la apariţia problemelor digestive, spun gastroenterologii.
1. Balonare / gaze intestinale
Ce sunt? O senzaţie de balonare şi de disconfort după ce ai luat masa (în special dacă e o masă copioasă, precum cina din seara de Crăciun), cu gaze intestinale.
Cauze de Crăciun: alimentele şi gustările precum fructele uscate, varza şi anumite sosuri – sunt printre cei mai comuni "vinovaţi".
Dar orice aliment sau preparat care conţine drojdie, zahăr sau alcool poate fi un factor declanşator, deoarece acestea sunt greu de digerat, provocând o fermentaţie în stomacul tău, care la rândul său produce apariţia gazelor intestinale.
Cum poţi preveni neplăcerile: E bine să ţii un jurnal alimentar şi să notezi ce alimente te fac să te simţi neplăcut şi ce preparate îţi provoacă disconfort abdominal. De asemenea, băuturile acidulate trebuie evitate, spun specialiştii.
2. Arsurile la stomac
Ce sunt? Atunci când excesul de acid gastric curge înapoi, către esofag, producând o senzaţie de arsură, un disconfort în esofag şi un gust amar.
Cauze de Crăciun: Dacă eşti deja predispusă la boala de reflux gastroesofagian, această afecţiune digestivă este agravată sau accentuată de alcool şi de alimentele dense, grele. Şi, potrivit National Obesity Forum, oamenii mănâncă de patru ori mai mult decât în mod normal în perioada Crăciunului.
Cum poţi preveni neplăcerile: Nu trebuie să te îmbuibi cu tot ce ai pe masa de Crăciun. Poţi gusta din fiecare preparat câte puţin, dar ideea este că trebuie să mănânci cu măsură. Evită porţiile mari şi limitează consumul de alcool, deoarece şi aceste aspecte te vor ajuta.
Stai liniştită timp de 30 de minute după mesele copioase, pentru a ajuta digestia, dar nu uita să eviţi să mănânci noaptea târziu. În plus, dacă dormi cu o pernă în plus sub cap, aceasta va ajuta la reducerea refluxului de acid gastric.
3. Constipaţia
Ce este? Dificultatea apărută în eliberarea intestinelor sau faptul că nu ai scaun timp de câteva zile la rând.
Cauze de Crăciun: alimentele greu de digerat, lipsa de fructe şi legume din alimentaţie, faptul că eşti sedentară şi leneveşti prea mult pe canapea – toţi aceşti factori vor determina un tranzit intestinal lent.
Cum poţi preveni neplăcerile: Totul se rezumă la consumarea unor cantităţi suficiente de lichide şi fibre, aşa că de Crăciun asigură-te că bei apă multă şi că mănânci 5 porţii de fructe şi legume în fiecare zi, spun specialiştii. În loc să stai să leneveşti în faţa televizorului, încearcă o plimbare vioaie timp de 30 de minute, în fiecare zi, pentru a ajuta digestia.
În plus, nu uita că prunele sunt o soluţie rapidă şi eficientă. În caz contrar, încearcă un medicament împotriva costipaţiei, care se poate elibera fără prescripţie medicală.
4. Intoxicaţia alimentară
Ce este toxiinfecţia alimentară? Vărsăturile, diareea şi crampele stomacale cauzate de consumul de alimente contaminate cu anumite bacterii, precum Salmonella şi Campylobacter.
Cauze de Crăciun: Potrivit specialiştilor, luna decembrie are cea mai mare incidenţă în ceea ce priveşte îmbolnăvirile din cauza toxiinfecţiilor alimentare. Principalul vinovat? Carnea fiartă necorespunzător, împreună cu resturile de mâncare şi alte alimente depozitate în condiţii improprii.
Cum poţi preveni neplăcerile: Nu spăla carnea de pui sau de curcan înainte de a o găti – aceasta este o cauză comună de contaminare a bucătăriei. Doar căldura din cuptorul tău va ucide microbii şi bacteriile.
Permite un timp lung de preparare a cărnii şi taie partea cea mai groasă pentru a verifica dacă nu cumva este roz sau dacă sucurile care ies din ea sunt transparente.
Consumă resturile rămase de mâncare în interval de 48 de ore şi nu lăsa mâncarea în afara frigiderului mai mult de o oră.
Cum te tratezi: Dacă ai căzut victimă în faţa toxiinfecţiei alimentare, este important să te hidratezi, aşa că bea apă multă, amestecată cu o anumită cantitate de zahăr sau sare. Poţi folosi şi plicuri cu săruri pentru rehidratare cu administrare orală.
5. Sindromul de colon iritabil (SCI)
Ce este? Constipaţie sau diaree sau crize alternative din fiecare, cu balonare şi crampe abdominale.
Cauze de Crăciun: Alimentele bogate şi stresul pot face ca persoanele care suferă din cauza sindromului de colon iritabil să aibă un risc crescut în urma meselor festive.
Cum poţi preveni neplăcerile: Cercetătorile au arătat că un prebiotic consumat zilnic, care hrăneşte bacteriile sănătoase din intestinele tale, poate fi de ajutor. Cere sfatul medicului sau farmacistului. Iar cum Crăciunul este o perioadă stresantă, cere ajutorul specialiştilor pentru a-ţi uşura simptomele şi pntru a evita alimentele cunoscute care declanşează sindromul de colon iritabil. Sursa.