Procesul de digestie este precum un "balet" cu o coregrafie complicată, în timpul căruia corpul tău îndeplineşte mai mulţi paşi de care are nevoie pentru a descompune alimentele pe care le mănânci şi pentru a debloca astfel vitaminele, mineralele, caloriile, grăsimile şi proteinele de care ai nevoie – iar apoi, în mod eficient, sistemul digestiv curăţă şi elimină restul.
Mulţi oameni nici măcar nu iau în considerare aceste procese interne, cu excepţia cazurilor în care digestia nu funcţionează cum trebuie. Dar tu poţi urma aceşti paşi pentru a evita problemele pe viitor.
Unul dintre cele mai simple sfaturi pentru sănătatea sistemului digestiv este să îl "alimentezi" constant cu alimente benefice pentru digestia ta. Pune aceste superalimente pe farfuria ta şi descoperă cum, cu puţină ingeniozitate, poţi menţine o digestie "regulată".
1. Savurează puţină varză murată
Acest aliment popular este extrem de benefic pentru intestinele tale. Asta pentru că varza murată, laptele bătut, aluatul şi alte alimnete fermentate conţin bacterii benefice care le fac mai uşor de digerat. Iaurtul, de asemenea, se află pe lista alimentelor benefice – motivul pentru care oamenii cu intoleranţă la lactoză pot să îl consume este acela că procesul de fermentare, în esenţă, pre-digeră lactoza.
Pe lângă variantele pe care le cunoşti deja, alte produse lactate pe care poate vrei să le încerci sunt chefirul (preparat din lapte fermentat).
2. Boabe de fasole pentru o digestie sănătoasă
Fibrele alimentare sunt elementul esenţial care îţi menţine sistemul digestiv în funcţionare. Sfat: specialiştii spun că trebuie să îţi iei din alimente 25 de grame de fibre în fiecare zi. Fasolea reprezintă alimentul cu concentraţia perfectă de fibre, este săracă în grăsimi, iar o porţie însumează pânăla 19 grame de fibre la o cană.
Pe lângă fasolea uscată şi linte, alte alimente benefice pentru digestie şi care au un conţinut ridicat de fibre sunt cerealele integrale, zmeura şi anghinarea, printre multe alte fructe şi legume.
4. Iaurt delicios
Bacteriile prietenoase care trăiesc în interiorul tractului tău digestiv ajută digestia. Consumând iaurt care are culturi vii, dar şi alte alimente care conţin probiotice, vei ajuta la construirea unei populaţii de bacterii "bune" în tractul digestiv. Gastroenterologii încurajează consumul de probiotice. Iar dacă nu eşti fanul numărul 1 al iaurtului, nu te panica. Medicii spun că suplimentele alimentare conţin tulpini şi mai bune de probiotice.
Un mic studiu realizat pe 19 persoane adulte, care sufereau de constipaţie cronică, a arătat că suplimentele zilnice de probiotice au crescut atât frecvenţa, cât şi consistenţa scaunului, potrivit unei cercetări publicate în Nutrition Journal.
Alte studii sugerează că probioticele pot ameliora sindromul de colon iritabil (nu este o boală în sine, ci un amestec de simptome digestive) şi simptomele bolii Crohn, dar pot reduce şi riscul de infecţii diareice.
5. Uleiul de peşte este fabulos pentru digestie
Uleiul de peşte, în doze foarte mari, s-a dovedit a avea unele proprietăţi antii-inflamatorii, spun medicii gastroenterologi. Acest ulei de peşte poate fi benefic nu doar pentru inima ta, ci şi pentru tractul tău digestiv. Pentru început, adaugă în dieta ta peşte gras precum somonul, tonul şi macroul – toate aceste variante sunt alimente bune pentru digestie.
Cu toate acestea, cantitatea de ulei de peşte necesară pentru un beneficiu real este foarte mare şi de aceea este posibil să ai nevoie de suplimente alimentare. Ceea ce medicii şi cercetătorii ştiu de ceva vreme este că persoanele care suferă de sindromul de colon iritabil - unul dintre cele mai frecvente motive care determină vizita la un medic gastroenterolog – s-ar putea să nu consume suficienţi acizi graşi Omega-3 din peşte.
O analiză de sânge efectuată pe 91 de adulţi a arătat că persoanele care sufereau de sindromul de colon iritabil aveau cel mai scăzut nivel de acizi graşi Omega-3 în sânge, potrivit unei cercetări publicate în Scandinavian Journal of Gastroenterology.
6. Devorează puţin ghimbir
Un remediu tradiţional din Asia pentru durerile de burtă şi greaţă, dar şi un condiment favorit folosit în bucătăria japoneză, ghimbirul reprezintă un alt aliment benefic pentru digestie. În plus, ghimbirul este un ajutor natural popular în rândul femeilor însărcinate, fie că este folosit sub forma unor ceaiuri, bomboane sau suplimente alimentare.
Şi există chiar o cercetare reală care susţine beneficiile ghimbirului: acesta ajută digestia prin faptul că accelerează procesul care mişcă alimentele şi mâncarea din stomac către intestinul subţire, potrivit unui studiu publicat în European Journal of Gastroenterology and Hepatology.
7. Menta, un calmant pentru stomac
Gustul calmant de mentă poate ajuta în ameliorarea simptomelor indigestiei, dar şi în cazul altor simptome ale sindromului de colon iritabil. Uleiul de mentă poate fi inclus în multe reţete sau chiar în ceai, dar cel mai adesea este luat ca supliment.
Sfat pentru digestie: consumul de ulei de mentă timp de cel puţin patru săptămâni s-a dovedit că poate reduce în mod semnificativ simptomele sindromului de colon iritabil. Uleiul de mentă funcţionează ca antispastic, ceea ce înseamnă că suplimentul pare să fie capabil să calmeze şi să relaxeze intestinele.
8. Lichidele te ajută cu tranzitul
Nu sunt un aliment solid, dar lichidele joacă un rol esenţial în parteneriat cu fibrele alimentare, pentru a face ca alimentele solide să treacă prin sistemul tău. De fapt, unul dintre cele mai uşoare sfaturi digestive pe care îl poţi urma este să te menţii hidratată pe tot parcursul zilei. Apa este o alegere excelentă, dar aproape orice alt lichid te va ajuta.
Fii atentă în ceea ce priveşte consumul de băuturi cofeinizate şi sucuri carbogazoase, mai ales dacă suferi de boala de reflux gastroesofagian – aceste băuturi pot declanşa arsuri la stomac, iar cofeina poate acţiona ca un diuretic, cauzând pierderea de lichide. Sursa.