Acest articol oferă opt trucuri menite să facă mult mai ușoară învățarea unei limbi străine.
1. Învață regulile de pronunție
Mulți oameni cred că pronunția ține doar de vorbit, dar de fapt învățarea regulilor limbii pe care vrem să o știm permite studenților să înțeleagă mai bine vorbitorii nativi. Asta pentru că ascultătorii trebuie să știe ce anume se schimbă în limbă, în cazul în care nu sunt copii mici și le vine natural acest lucru.
De exemplu, dacă un vorbitor nativ de engleză spune:
”How'd ya do that?” - o persoană care a învățat engleza doar la cursuri formale este posibil să nu-și dea seama că expresia inițială a fost ”How did you do that?”.
2. Uită-te la un film sau ascultă ceva în limba respectivă cu text în aceeași limbă
Când asculți ceva cu subtitrare în limba respectivă, cum sunt destule aplicații de podcast pe telefon, poți citi ceea ce se spune în timp ce auzi cum se spune. Un site foarte bun pe astfel de exerciții este TED.com și sunt destule alte programe gratuite pentru smartphone. Profită de tot ceea ce gasești pe internet.
3. Uită-te la televizor la filme și emisiuni în limba respectivă, fără nici un fel de subtitrare
Acest punct seamănă foarte mult cu sfatul anterior. Trebuie să asculți cât mai mult limba pe care vrei să o înveți, pentru ca urechea ta să se obisnuiască cu pronunția respectivă. Doar că fără subtitrare, va trebui să fii mult mai atentă, te vei transforma într-un ascultător activ. Gândește-te la ceea ce asculți și dacă nu înțelegi mai pune o data înregistrarea, nu-i nici o problemă. Încearcă să-ți dai seama ce se schimă în vorbire și să înțelegi din context ceea ce se spune.
4. Profită de fiecare ocazie pentru a vorbi cu un nativ
Vorbește cu nativii și dacă nu înțelegi ceva întreabă-i, îți pot da explicații despre ce înseamnă un anume lucru, pot repeta mai încet sau îți pot spune un sinonim. Majoritatea vorbitorilor nativi nu își dau seama de schimbarile pe care la fac involuntar în vorbire și chiar abaterile de la regulile gramaticale, dar de obicei, nu se supără când le spui că nu-i înțelegi.
5. Notează-ți sunetele pe care nu le înțelegi și încearcă mai târziu să găsești singură regula
Așa poți să vezi cât de bine înțelegi anumite reguli gramaticale sau accente din diverse părți ale lumii. Câteodată, să înveți singur e ca și când ai face un puzzle. După un timp, răspunsurile îți vor veni natural.
6. Notează-ți întrebările și posteză-le pe un site de specialitate, dacă nu ai un meditator
Există diverse site-uri gratuite care oferă consultații online, dar si grupuri pe rețelele de socializare. Alătură-te unui asemenea grup și cu puțină răbdare rezultatele vor începe să apară.
7. Folosește limba respectivă în activitățile de zi cu zi
Dacă, de exemplu, în fiecare dimineață citești ziarul, încearcă să te abonezi la un newsletter în limba pe care dorești să o înveți și care îți poate furniza cam aceleași informații. Poți chiar vorbi cu prietenii în altă limbă, ca pe viitor să îți vină cuvintele mai ușor. Iar dacă meotda ta preferată de relaxare este să te uiți la un film la televizor, atunci poți căuta anume acele canale care dau diverse programe în limba respectivă. Cu atât de multe resurse online gratuite chiar nu există scuze.
8. Fă-ți un program de exerciții și nu te abate de la el
Îmbunătățirea cunoașterii unei limbi străine presupune practică, indiferent de partea pe care vrei să o înveți mai bine. Pentru asta ai nevoie de un program bine organizat și de puțin efort. Asta se întâmplă în mod special când deja nu mai ești chiar începător. Dacă te ții de exerciții, în timp, atât pronunția cât și înțelegerea se vor ameliora.