Un nutriţionist străin a petrecut o săptămână într-un centru budist din munţii Scoţiei, unde a locuit şi a interacţionat cu o comunitate mică de acolo. El a observat tiparele legate de alimentaţie a călugărilor budişti şi a observat că acestea sunt utile şi că le poate folosi şi în afara centrului budist.
1. Mănâncă preparate vegetariene
Dacă urmezi o "dietă" budistă şi eşti împotriva violenţei asupra tuturor creaturilor, mesele tale trebuie să fie toate vegetariene. Nu consuma niciun fel de carne, produse lactate şi nici ouă. Dar poţi consuma multă linte, fasole, supe, salate şi mâncăruri cu legume.
Citeşte şi: Dieta Zen de 10 zile
2. Urmează o rutină zilnică
Unii călugări budişti îşi stabilesc o rutină în fiecare zi, pe care o respectă cu stricteţe: micul dejun la 8.45 dimineaţa, prânzul la ora 13.00, iar cina la ora 18.00. Dacă ai un program zilnic predictibil, vei reuşi să îţi reglezi apetitul.
3. Nu sunt permise gustările
Chiar dacă nu îţi permiţi un bucătar personal care să se ocupe de toate mesele tale, ideea este să respecţi cele 3 mese principale ale zilei şi să nu iei gustări nesănătoase. Poţi să îţi pregăteşti mai multe castroane cu fructe şi legume proaspete, dar poţi să bei şi mult ceai verde. Dar alt gen de gustări nu sunt permise.
Citeşte şi: Dieta ZEN: 16 principii pe care să le respecţi în 2016
4. Nu ai voie să trişezi şi nici să te ascunzi
În acelaşi stil, reţine că nu ai voie să te ascunzi de ceilalţi şi nici să îţi iei dulciuri de la automatele de la birou, nu ai voie să îţi stabileşti un "depozit" secret de bombonele şi ciocolăţele, iar tot ceea ce mănânci trebuie să fie vizibil celorlalţi. Te vei simţi mai sănătoasă dacă vei mânca în prezenţa celorlalţi.
5. Păstrează desertul pentru o ocazie specială
În viaţa călugărilor budişti, există puţine opţiuni în ceea ce priveşte desertul. După cină ei servesc budincă de orez, dar şi batoane homemade din ovăz. Zahărul şi dulciurile sunt limitate.
Desertul nu este un răsfăţ de zi cu zi, ci este păstrat pentru o ocazie specială. Nici nu vei duce dorul desertului. Gusturile tale se vor adapta şi vei aprecia mesele mai mult decât până acum. În plus, vei descoperi că gustul fructelor şi legumelor a devenit mai vibrant, mai puternic.
6. Bucură-te de mesele gătite la tine acasă
Regula este ca fiecare preparat pentru mesele principale să fie făcut acasă, inclusiv pâinea să fie proaspătă, supele şi alte mâncăruri să fie pregătite de tine. Drept rezultat, alimentel tale nu vor fi atât de sărate precum cele din comerţ, nu vor avea conservanţi, iar aroma legumelor va fi mai puternică.
Mai mult, nutriţioniştii ne încurajează să creştem treptat numărul de mese pe care le gătim acasă, deoarece este mult mai uşor să mănânci sănătos dacă ai, astfel, mai mult control asupra modului în care mâncarea ta este preparată. Începe cu micul dejun şi porneşte de aici cu paşi mici.
7. Mănâncă după ce meditezi
În programul de la acest centru budist pe care l-am menţionat la începutul articolului, oamenii meditau înainte de micul dejun, prânz şi cină. Asta înseamnă că persoaanele erau într-o stare calmă, relaxată, înainte de a lua mesele principale ale zilei. Acesta este un lucru bun, deoarece dacă mănânci atunci când eşti relaxată, vei ajuta digestia.
Chiar dacă nu reuşeşti să meditezi de trei ori pe zi la tine acasă şi nu te bucuri de atmosfera dintr-un templu budist, este o idee bună să respiri profund de câteva ori, să îţi acorzi un moment în care să fii recunoscătoare pentru masa ta şi să mănânci apoi într-o stare de calmă, fără să te grăbeşti.
8. Mănâncă în linişte
Budiştii mănâncă întotdeauna fără să aibă în jur surse care le pot distrage atenţia, precum radioul, televizorul sau ziarele. De asemenea, o regulă de bază este ca măcar câteva dintre mesele tale să le iei într-o linişte deplină.
Cu siguranţă o să îţi placă dacă este linişte în timp ce mănânci micul dejun, deoarece dimineaţa este o perioadă mult mai benefică pentru a reflecta şi pentru a medita. În plus, este un mod frumos de a-ţi începe dimineaţa în linişte, fără discuţii mărunte, fără importanţă. Dacă nu ai mâncat niciodată un preparat în linişte, ar trebui să încerci acest truc, deoarece este o practică puternică.
9. La micul dejun, consumă un terci de ovăz
În fiecare zi, oamenii din centrul budist mâncau acelaşi lucru la micul dejun, adică un fel de terci de ovăz, cu diverse topping-uri (scorţişoară, seminţe de dovleac, stafide, musli). Iar prânzul şi cina variau în funcţie de zile.
Acest terci de ovăz le-a atras atenţia nutriţioniştilor, care îşi încurajează clienţii ocupaţi să îşi sistematizeze mesele principale. Încearcă să găseşti şi tu acel lucru pe care îţi place să îl mănânci la micul dejun şi apoi să i te dedici acelui preparat. Dimineţile tale, oricât de ocupată ai fi, vor decurge mult mai lin, iar tu îi vei permite corpului tău să îşi intre în ritm.
10. Oferă ajutor în prepararea meselor principale
Chiar dacă ai pe altcineva acasă care se ocupă de mesele principale ale zilei, poţi să ajuţi şi tu cu alte sarcini de zi cu zi. Poţi ajuta acea persoană să prepare masa sau să strângi totul, după ce s-a încheiat masa.
Aceste lucruri simple i-au ajutat pe toţi oamenii din centrul budist să se implice mai mult în pregătirea mesei. De asemenea, i-au ajutat să se simtă mult mai recunoscători pentru tot acel efort depus pentru ca toată lumea din grup să fie hrănită în mod corespunzător. Sursa.