Tot ce trebuie să faci este să-i depozitezi într-o cutie de carton, într-o pungă de hârtie sau într-un coș. Acesta este un proces ușor, dar pentru cele mai bune rezultate, trebuie urmat întocmai.
1. Verifică toți cartofii să n-aibă zone moi, mucegai, lovituri, dăunători sau muguri și depozitează-i doar pe cei perfect sănătoși.
2. Pune cartofii buni într-o cutie de carton, o pungă de hârtie sau un coș, ca să beneficieze de cea mai bună ventilație. Ține cont de faptul că pungile de plastic nu le permit să respire corespunzător și le vor scurta considerabil durata de viață, deci scoate-i din punga în care i-ai ales la magazin.
3. Depozitează-ți cartofii într-un loc răcoros și ferit de razele directe ale soarelui, cum ar fi la subsol sau în garaj, dar niciodată în frigider, deoarece temperaturile prea scăzute transformă amidonul din cartofi în zahăr.
4. Verifică în mod frecvent cartofii și îndepărtează-i pe cei care se înmoaie, încolțesc sau se strică, pentru a nu-i ataca și pe ceilalți. Chiar dacă au încolțit aceștia pot fi consumați în siguranță, atâta timp cât sunt încă tari.
Sfaturi suplimentare
- Dacă sunt cartofi crescuți de tine în curte sau pe balcon, lasă-i să se coacă și să se usuce bine înainte de a-i culege și depozita.
- Nu spăla cartofii decât fix înainte de a-i găti.
- Ține cartofii la distanță față de alte produse, pentru a evita contaminarea cu alte arome și coacerea prematură. Cel mai important este să-i ții departe de ceapă, deoarece ambele produse eliberează gaze care duc la deteriorare.
- Când alegi cartofii, du-te în magazine renumite pentru felul în care au grijă la depozitarea legumelor și a fructelor, dar ține cont și de faptul că unele soiuri pur și simplu rezistă mai mult.