Marwan Sabbagh, neurolog de profesie la „Cleveland Clinic Lou Ruvo Center for Brain Health”, este de părere că uitarea unor nume sau a unor detalii ține într-adevăr de îmbătrânire, dar nu are neapărat legătură cu pierderea memoriei și așa cum îți protejezi alte părți ale corpului, tot astfel trebuie să ai grijă și de creierul tău. El explică în continuare cum să ai grijă de tine pe toată perioada vieții.
Activitatea fizică
Activitatea fizică este la fel de importantă pentru creier precum este pentru restul organismului și deși nu există suficiente studii pentru a confirma faptul că anumite exerciții sunt mai eficiente, sportul combate cu siguranță apariția infarcturilor și a atacurilor cerebrale. Pentru adulți, specialiștii recomandă 150 de minute activitate fizică moderată pe săptămână, precum mers în ritm alert, înot sau mers cu bicicleta, ceea ce înseamnă doar 30 de minute pe zi, de 5 ori pe săptămână. Ține cont de faptul că sporirea treptată a dificultății și a timpului în care faci sport îți va întreține sănătatea.
Ai grijă la valorile tensiunii
Tensiunea mare este unul dintre principalii factori ce duc la boli cardiovasculare și declin cognitiv, chiar boala Alzheimer și demență. Mai ales pentru cei cu vârste cuprinse între 35-65 ani, tensiunea trebuie să fie undeva între 120/80, pentru a evita alte neplăceri. Există foarte multe metode prin care-ți poți ține sub control tensiunea, printre care practicarea sportului, menținerea unui Indice de Masă Corporală în limite normale, reducerea cantității de sodiu consumată, reducerea stresului, eliminarea cofeinei și lăsarea de fumat. În plus, medicii ar putea prescrie o anumită medicație, dacă valorile sunt cu adevărat foarte ridicate.
Stimularea cognitivă
Indiferent unde te situezi în viață, este important mereu să fii activ fizic, dar și intelectual. Poți face acest lucru jucând board-game-uri, învățând o nouă limbă străină, făcând puzzle și integrame, rezolvând sudoku și orice altceva consideri că este o provocare pentru tine. Continuă să citești cărți din diverse domenii, ia-ți o aplicație cu teste de IQ pe telefon și provoacă-te în fiecare zi, indiferent că ești sau nu la muncă sau la școală.
Cum să-ți îmbunătățești memoria și sănătatea mentală
Multă lume nu se îngrijorează din timp de procesul îmbătrânirii, dar dacă nu o faci, la un moment dat vei începe să uiți unde ți-ai pus cheile, însă declinul cognitiv este ceva ce poți preveni.