În primul rând, gândește-te la stresul acut, care este o reacție la sperietura imediată, provocările de care dai și frustrările prin care treci. Majoritatea oamenilor trec repede peste acest gen de stres, care poate cauza totuși dureri de cap sau de stomac. În al doilea rând, există și stresul cronic, care se resimte pe o perioadă mai mare de timp și de aceea poate duce la probleme mai serioase de sănătate precum îngrășare, perturbarea somnului, anxietate, depresie, tensiune mare și boli de inimă.
Managementul stresului
Fă orice poți pentru a te relaxa și încearcă următoarele tehnici:
Activități fizice - deși la început sunt mai grele, exercițiile te fac să te simți mai bine, deci trebuie să fii activă.
Mindfulness - încearcă să te gândești de fiecare dată la ceeea ce faci și să-ți regăsești pacea interioară concentrându-te pe respirație.
Somnul - 21% dintre adulți se simt mai stresați dacă nu dorm cât, cum și când trebuie.
Nutriție - pentru a te simți mai bine, trebuie să mănânci sănătos.
Cum să discuți cu medicul despre ce te deranjează
Fie că este vorba despre stresul cronic sau cel acut, acesta îți influențează starea de sănătate, deci dacă nu-i poți face singură față sau cu ajutorul prietenilor și familiei, atunci îndreaptă-te fără rușine către un specialist.
Când să aduci vorba despre stres
Dacă stresul îți provoacă deja probleme digestive, dureri de cap, anxietate și depresie, atunci este cazul să apelezi măcar la medicul tău de familie. De asemenea, dacă te simți copleșită de situație sau îți faci zilnic prea multe griji, ar trebui să te adresezi unui psiholog.
Pregătește-te pentru conversație
Îți poți ajuta doctorul dacă te duci cu câteva notițe despre:
- cum se manifestă stresul - include aici problemele de sănătate, dar și cele comportamentale, frecvența și severitatea simptomelor, iar dacă nu te descurci singură, cere ajutorul unui apropiat.
- ce anume te stresează - fă referire la orice factori stresanți, cronici sau acuți.
- cum încerci să combați stresul - gândește-te dacă faci suficient sport, dacă ai încercat tehnici de meditație sau mindfulness, dacă ai o alimentație corectă sau dacă din contră, apelezi la cafea și privare de somn.
Dacă oferi specialiștilor informații cât mai exacte, ei te pot ajuta să treci peste perioadele dificile și cu cât mai multe lucruri le spui cu atât mai bine, nu te teme că intri prea mult în detalii.
Cum să vorbești cu medicul tău despre stres
Orice om are parte de stres în viața lui, dar este foarte important să știi care sunt diferitele tipuri de stres, cum le poți combate și cum să vorbeşti despre ele.