Brandul tău preferat de ojă ar putea avea un ingredient ascuns care poate să afecteze echilibrul corpului tău. Cercetătorii de la Universitatea Duke şi de la Environmental Working Group au identificat un ingredient comun din lacul de unghii care poate fi periculos, în special pentru persoanele care îşi colorează frecvent unghiile cu ojă.
Trifenil fosfat sau TPHP - acesta este ingredientul care face lacul de unghii mai flexibil şi mai durabil şi este folosit, de asemenea, la fabricarea plasticului şi pentru a împiedica mobilierul din spumă să ia foc.
Este posibil ca acesta să fi fost introdus în compoziţia lacurilor de unghii pentru a înlocui ftalaţii, despre care studiile au arătat că există o legătură cu unele problemele apărute la nivelul aparatului reproducător. Dar înlocuirea acestora s-ar putea să nu fie tocmai o îmbunătăţire.
Studii separate au arătat că trifenil fosfatul sau TPHP-ul este un factor ce perturbă sistemul endocrin, ceea ce înseamnă că el interferează cu hormonii. Iar testele realizate pe animale au arătat că există unele probleme la nivel de reproducere şi probleme de dezvoltare, ca urmare a folosirii acestei substanţe toxice.
La oameni, cercetătorii spun că substanţa poate fi legată de creşterea în greutate, dar ar trebui efectuate unele studii suplimentare înainte ca oamenii de ştiinţă să poată spune că este ceva concludent.
Substanţa chimică este inclusă în 49% din peste 3000 de lacuri de unghii şi tratamente pentru unghii colectate de către cercetători, iar unele oje conţin această substanţă chiar şi atunci când producătorii spun că nu există în compoziţia lacului. Lacurile transparente de unghii conţin, de regulă, mai mult trifenil fosfat (TPHP) decât lacurile colorate.
Studiile separate au arătat că femeile procesează mai mult din această substanţă toxică decât bărbaţii, ceea ce indică ideea că trifenil fosfatul ar putea fi absorbit în organism prin produsele de înfrumuseţare.
Cercetătorii, care şi-au publicat rezultatele în jurnalul "Environment International", au testat urina de la 26 de participanţi înainte şi după ce aştia şi-au colorat unghiile cu o ojă care conţinea trifenil fosfat în proporţie de 1%.
La 2 până la 6 ore după ce şi-au făcut unghiile cu ojă, 24 dintre participanţi au avut un nivel uşor crescut de difenil fosfat sau DPHP, o substanţă chimică ce indică faptul că trifenil fosfatul a fost procesat în organism. Iar la 10-14 ore de la aplicarea ojei pe unghii, fiecare participant a înregistrat o concentraţie de difenil fosfat de 7 ori mai mare. Sursa.