Brad Pitt

Brad Pitt îşi avertizează fanii după ce o femeie din...

Citeste mai mult»
Bob Dylan

Bob Dylan se alătură TikTok, 'împotriva curentului'

Citeste mai mult»
Regina Sonja

Regina Sonja a fost externată după o operație pe cord

Citeste mai mult»
horoscop

Trei zodii care au noroc în luna februarie. Le va merge...

Citeste mai mult»
celine dion

Celine Dion, mesaj emoționant la 9 ani de când e văduvă....

Citeste mai mult»
Renee Zellweger

Renée Zellweger, despre pauza de şase ani din carieră:...

Citeste mai mult»
kidman

Nicole Kidman nu își dorește ca fiicele ei adolescente să...

Citeste mai mult»
papa francisc

Papa Francisc și-a lansat autobiografia, 'Hope' în peste...

Citeste mai mult»
pep

Pep Guardiola şi soţia sa, Cristina Serra, se despart...

Citeste mai mult»
Brad Pitt

O emisiune TV franceză retrasă după ridiculizarea unei...

Citeste mai mult»
The Weeknd

The Weeknd îşi amână lansarea noului album „în semn de...

Citeste mai mult»
oscar

Dineul nominalizaților la premiile Oscar, anulat din...

Citeste mai mult»
mireasa

O femeie a cerut anularea căsătoriei, după ce nunta falsă...

Citeste mai mult»
Meghan Markle

Lansarea emisiunii culinare a lui Meghan Markle a fost...

Citeste mai mult»
Jude Law

Jude Law îl va interpreta pe Vladimir Putin în „The...

Citeste mai mult»
casa

O familie britanică a cumpărat o casă în Sicilia cu doar...

Citeste mai mult»
mel

Mel Gibson speră să filmeze anul viitor continuarea...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin Halyna

Alec Baldwin i-a dat în judecată pe procurorii care l-au...

Citeste mai mult»
fructe

Un excursionist a supraviețuit două săptămâni în munți...

Citeste mai mult»
jessica

Jessica Alba și Cash Warren divorțează după 16 ani de...

Citeste mai mult»
incendii

Reședințe ale unor vedete de la Hollywood, distruse de...

Citeste mai mult»

Laserul CO2 – Tratamentul ce poate elimina ridurile și...

Citeste mai mult»
Zendaya şi Tom Holland

Actorii Zendaya şi Tom Holland s-au logodit

Citeste mai mult»
cancer celule canceroase

Un studiu identifică potențialul de risc pentru mii de...

Citeste mai mult»
Liam Payne

Moartea lui Liam Payne - Un al doilea bărbat suspectat că...

Citeste mai mult»
gheboasa

Trapperul Gheboasă a obţinut, în primă instanţă, anularea...

Citeste mai mult»
bici

Cum să trăiești sustenabil: 5 mici schimbări cu impact mare

Citeste mai mult»

Cântăreaţa Rihanna a dezvăluit că nu a băut alcool în 2024

Citeste mai mult»
jill

Jill Biden a primit un diamant de 20.000 de dolari de la...

Citeste mai mult»
rosi

Rosita Missoni, apreciată creatoare de modă italiană, a...

Citeste mai mult»
bijuterii

Bijuterii în valoare de aproximativ 300.000 de euro...

Citeste mai mult»
Liam Payne

Cinci persoane au fost inculpate în cazul morții lui Liam...

Citeste mai mult»

Cele mai romantice plaje din Algarve: locuri perfecte...

Citeste mai mult»
Lewis Hamilton

Lewis Hamilton vrea să vorbească limba italiană pentru a...

Citeste mai mult»
Casa din Home Alone

Casa din filmul „Home Alone” a fost vândută de Crăciun

Citeste mai mult»
sarcina

Ashleigh Barty, fost lider WTA, a anunţat că este...

Citeste mai mult»
Blake Lively

Blake Lively îl acuză pe Justin Baldoni, partenerul ei...

Citeste mai mult»
Gina

Michael Schumacher va deveni bunic. Fiica sa Gina a...

Citeste mai mult»
Denzel Washington

Denzel Washington s-a botezat la New York şi a primit...

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Tratamentul pentru cancer al regelui Charles al III-lea...

Citeste mai mult»

Cum te poţi bucura de masa de Crăciun, fără să faci excese

De în Diete 22 dec 2015

Crăciunul se apropie cu paşi repezi, iar în fiecare casă se pregătesc mâncăruri româneşti, tradiţionale, menite să bucure oaspeţii adunaţi în jurul mesei. Însă dacă nu reuşeşti să păstrezi un echilibru şi vrei să nu cazi în capcana exceselor alimentare, află ce recomandări au medicii nutriţionişti pentru această perioadă a anului.

masa de Craciun

Mâncărurile tradiţionale româneşti sunt foarte apreciate pentru savoare şi culoare, însă în sunt general grele, mai ales atunci când o "porţie" înseamnă o farfurie generos umplută.

Însă specialiştii îţi spun cum te poţi bucura din plin de masa de Crăciun şi de spiritul de sărbătoare, fără să creezi probleme de sănătate şi fără să adăugi kilograme în plus corpului tău.

Iată cum faci bucatele tradiţionale mai uşoare, păstrând savoarea şi semnificaţia lor.

Pregătirea mesei de Crăciun începe la Ignat, atunci când se taie porcul, ingredientul tradiţional care stă la baza celor mai multe bucate de Crăciun.

Piftia, cârnaţii, caltaboşul şi sarmalele nu lipsesc de pe mesele noastre, iar salatele cele mai pregătite sunt salata beouf şi salata de vinete. Cu câteva "trucuri" de preparare, dar şi cu puţină atenţie la porţia consumată şi la ordinea felurilor, masa de Crăciun poate fi un prilej de bucurie, evitând neajunsurile.

"Piftia este unul din preparatele care se serveşte la începutul festinului gastronomic ce marchează sărbătoarea Crăciunului şi care se poate transforma într-un preparat uşor, rămânând foarte gustos", explică Gabriela Berechet, dr. ing. consultant în gastronomie şi tehnologii alimentare.

"Adăugând morcov, ceapă, ţelină şi pătrunjel rădăcină în timpul fierberii, alături de condimentele dorite, vom îmbogăţi mult gustul preparatului. Prin urmare, cantitatea de sare necesară va fi mult mai mică, făcând piftia potrivită chiar şi pentru cei care trebuie să mănânce mai puţin sărat. Pentru a degresa piftia cât mai bine, "supa" se strecoară printr-o sită căptuşită cu tifon, îmbibat în apă rece. Astfel, se separă atât particulele în suspensie, dar şi grăsimea.

Proporţia bună dintre carne şi aspic este de o treime carne la două treimi aspic, iar pentru o porţionare uşoară, dar şi pentru un aspect deosebit, putem pune piftia caldă în pahare sau forme de dimensiuni potrivite, lăsându-le apoi la frigider.

O porţie de piftie trebuie să aibă nu mai mult de 150 g (aproximativ 45 calorii), dacă este singura gustare consumată, sau 50 g - dacă gustarea este alcătuită din mai multe preparate", a adăugat dr. ing. Gabriela Berechet.

sarmale

Servite cu mămăligă, ardei iute și smântână sau iaurt, sarmalele reprezintă felul principal al mesei de Crăciun.

Iată şi câteva secrete pentru a prepara sarmale gustoase, dar şi sănătoase, oferite de dr. ing. Gabriela Berechet:

"Proporţia dintre carne şi adaosuri trebuie să fie de o treime carne la două treimi adaosuri. Iar dacă obişnuiţi să înăbuşiţi ceapa, folosiţi ulei sau margarină tartinabilă în loc de untură. În felul acesta echilibrăm puțin calitatea grăsimilor din preparat", spune specialista.

O porţie de sarmale nu depăşeşte 250 g (aproximativ 460 calorii), porţia conţinând: 150 g sarmaluţe (3 rulouri), 50 g varză tocată înăbuşită şi 100 g mămăligă şi adaosuri (costiţă afumată, ardei iute, smântână sau iaurt), a adăugat dr. ing. Gabriela Berechet.

Pentru salata beouf este bine să folosim o maioneză light şi să avem grijă la cantitatea de sare adaugată (murăturile din salată aduc destul de multă sare). Salata de vinete devine mult mai uşoară dacă adăugăm dovlecel fiert şi bine scurs, iar ceapa este mai întâi opărită un minut şi apoi tocată.

Combină plăcerile culinare cu activitatea fizică

Pe de altă parte, nu uita de mişcare în perioada sărbătorilor. Activităţile fizice trebuie incluse în programul zilnic, pentru a te menţine în formă, spun specialiştii. Tot acum, trebuie să variezi alimentele la fiecare masă, în aşa fel încât un meniu "greu" să alterneze cu unul simplu şi uşor.

"Recomandarea mea este aceea de a combina plăcerile culinare cu activitatea fizică: fie că vorbim de o plimbare, dans, patinaj sau chiar schiat, vom urmări să creştem consumul de calorii, prevenind astfel acumularea de kilograme în exces, petrecându-ne timpul în mod plăcut, alături de cei dragi", spune dr. Ciprian Constantin, şeful Departamentului de Diabet şi Nutriţie al Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central "Carol Davila".

"Apoi, este de dorit să ne echilibrăm pe cât posibil alimentaţia în această perioadă, compensând abundenţa mesei de sărbătoare cu variante cât mai uşoare pentru celelalte mese din zi. Micul-dejun este o ocazie bună de a balansa aportul de grăsimi ce cresc colesterolul prin consumul de acizi graşi esenţiali Omega 3 şi 6 (un sandviş cu o margarină de bună calitate sau cu somon), iar seara, cina va trebui să fie foarte uşoară sau vom sări de tot peste cină dacă masa festivă s-a prelungit până spre ora 18.00", a mai explicat dr. Ciprian Constantin

Galerie foto
Tag-uri: , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Diete
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
18 ian