Ce înseamnă să ţii corect dieta keto?
Cercetătorii de la Yale au ajuns la concluzia că dieta ketogenică aduce beneficii extraordinare, însă numai dacă este ţinută pe termen scurt.
După aproximativ o săptămână încep să apară efectele negative, susţin specialiştii, în baza unui studiu realizat pe şoareci.
Rezultatele cercetării, publicate în jurnalul Nature Metabolism, arată că pe termen scurt, dieta keto scade riscul de diabet şi scade nivelul de inflamaţie din organism.
Dieta ketogenică - o lamă cu două tăişuri
Atât efectele benefice, cât şi consecinţele negative ale dietei ketogenice au legătură cu celulele gamma delta T - celule ale sistemului imunitar care protejează ţesuturile.
Din păcate, această dietă funcţionează păcălind organismul şi creează senzaţia de "înfometare" prin reducerea carbohidraţilor, ceea ce declanşează arderea grăsimilor, însă acest fenomen poate conduce la efecte opuse celor dorite.
Pe termen lung, când organismul se află constant în această stare de falsă înfometare, poate avea loc un proces simultan de ardere a grăsimilor din corp şi de depozitare a grăsimilor consumate, astfel că individul ajunge să consume mai multă grăsime decât poate arde şi se ajunge înapoi la punctul de plecare, cu un risc sporit de obezitate şi diabet.
"Asta se întâmplă pentru că se pierd celulele protectoare gamma delta T din grăsime", a explicat Vishwa Deep Dixit, de la Yale School of Medicine.