Comportandu-te ca un psihopat poti avea avantaje nebanuite atat pe plan profesional, cat si personal.
Aceasta este ideea din spatele “The Good Psychopath’s Guide to Success”, carte realizata in colaborare de catre Andy McNab si profesorul de psihologie Kevin Dutton, de la Oxford.
“Am vrut sa demontez mitul potrivit caruia toti psihopatii sunt rai”, spune Dutton, care a explorat acest subiect. “Am facut studii in randul chirurgilor, managerilor de top si reprezentantilor fortelor speciale. Majoritatea au trasaturi de psihopat, dar le-au folosit in moduri care i-au ajutat sa se perfectioneze in domeniul de activitate.
Prin intermediul acestor cercetari l-a cunoscut pe sergentul SAS si cunoscutul autor McNab, care prezinta multe dintre trasaturile unui psihopat, printre care cruzimea, curajul, impulsivitatea, empatia redusa, increderea in sine dezvoltata si lipsa de remuscari.
“Nu exista un singur lucru care te face psihopat. Te gandesti la aceste trasaturi mai degraba ca fiind butoanele dintr-un studio, pe care le poti combina in diferite situatii - daca sunt toate date la maxim, atunci ai un psihopat disfunctional. Sa fii psihopat nu e tocmai o situatie in alb si negru; e un spectru, cum ar fi inaltimea si greutatea.”
Asa cum i-a spus candva un psihopat disfunctional lui Dutton, in timp ce facea inchisoare pentru mai multe crime, “sa fii asa nu inseamna sa fii rau, ci sa ai prea multe lucruri bune, in cantitate prea mare.”
Cum poti, insa, sa te comporti ca un psihopat si sa obtii beneficii in viata de zi cu zi?
Iata ce spun specialistii:
CARIERA:
Concentrarea
“Daca ma aflu intr-o situatie de luare de ostatici as prefera sa intre un psihopat pe usa decat un om obisnuit pentru ca stiu sigur ca se va concentra mai bine asupra problemei”, spune Mc Nab.
Abilitatea psihopatilor de a-si opri empatia si de a inlatura alte griji ii face sa fie cei mai buni angajati in conditii stresante.
“Daca as fi judecat, as vrea ca un psihopat sa ma reprezinte. Vreau pe cineva care poate sa sfartece pur si simplu juratii, la figurat evident, si apoi sa plece acasa fara sa aiba mustrari de constiinta, pentru ca este doar un job pentru el si nimic mai mult.”
Curajul
Lipsa temerilor care ii caracterizeaza pe psihopati ii poate ajuta la locul de munca. Intreaba-te ce ai face intr-o anumita situatie daca nu ti-ar fi teama? Fie ca este vorba despre o marire de salariu sau faptul ca trebuie sa suni un client pe care in mod normal l-ai evita, sa functionezi ca un psihopat are avantajul de a elimina pur si simplu temerile din ecuatie.
Lipsa de empatie
Este important, spune McNab, sa nu iti opresti de tot empatia atunci cand faci afaceri. “Nu vrei sa fii un soi de Gordon Gekko, jucandu-te cu oamenii tot timpul. Ii ranesti o data, insa tu te ranesti pentru totdeauna, pentru ca nu vor mai avea incredere in tine niciodata. Aceasta este diferenta dintre un psihopat bun si unul rau: sa stii cand sa faci asta si cand sa te opresti.”
RELATII:
Lipsa temerilor
Un psihopat disfunctional pe care Dutton a avut ocazia sa il cunoasca facea un soi de concurs cand iesea cu prieteni. Nu faceau asa cum face tot barbatul obisnuit, o intrecere in care castigator iese cel care primeste cele mai multe numere de telefon, ci incercau sa primeasca un numar semnificativ de refuzuri.
“Este ceva din care poate invata oricine cate ceva. Odata ce te-ai obisnuit sa fii refuzat nu mai doare si iti dai seama ca nu conteaza. Apoi increderea iti creste si poti aborda pe toata lumea. Pari mai putin ingrijorat de ceea ce se intampla si rata de succes iti creste. Este un bun exemplu despre cum poti sa iti opresti pur si simplu teama daca te concentrezi pe asta.”
Cruzimea
“Multe dintre problemele cu privire la relatii vin din faptul ca oamenii raman in ele chiar si cand le-ar fi mai bine fara”, spune McNab, care a fost casatorit de 5 ori si este alaturi de sotia actuala de 14 ani. “Trebuie sa stii cand sa tai legatura.”
Increderea in sine
Psihopatii nu au nicio problema in a se descurca singuri, iar acesta este un exemplu bun de urmat mai ales atunci cand incepi sa te simti constrans de prieteni, de familie sau de cercul de cunostinte.
“Poate ca prietenii tai fumeaza si beau tot timpul, iar tu ai decis sa adopti o dieta sanatoasa. Trebuie sa fii pregatit sa faci nota discordanta uneori. Nu inseamna sa ii abandonezi, dar este sanatos sa fii tu insuti.”
Cand vine vorba de increderea in sine, la fel ca si cu celelalte trasaturi ale psihopatilor pe care specialistii le analizeaza, cel mai important lucru este sa fii capabil sa fii echilibrat.
Pentru cei care se tem ca aceasta carte va crea un val de monstri lipsiti de empatie, Dutton subliniaza:
“Nu incercam sa transformam oamenii in psihopati. Este pentru cei care au acele butoane date la minim si ar trebui sa le echilibreze putin.”
Citeste si:
Succesul este dictat la nastere - Ce au in comun femeile care reusesc in viata