Psihopaţii sunt cameleoni sociali, care se adaptează foarte uşor oricărei situţii. Îşi ascund extrem de bine adevărata fire, pentru a obţine tot ceea ce îşi doresc de la alţii: bani, sex şi atenţie. Datorită acestei abilităţi, sunt consideraţi de cele mai multe ori fermecători, inocenţi şi amuzanţi.
Cu toate acestea, când se plictisesc, aceşti oameni dau în vileag adevărata lor fire şi totul porneşte de la un lucru aparent minor. Pentru a putea depista mai uşor cu cine nu este bine să te cerţi ai grijă la următoarele 6 indicii!
1. Mint şi îşi găsesc scuze
Cu toţii greşim din când în când, însă psihopaţii îşi găsesc mereu tot felul de scuze şi se ţin de promisiuni foarte rar. Acţiunile lor se potrivesc rareori cu ceea ce spun şi minciunile lor ajung până la urmă să te dezamăgească, moment în care te simţi de fapt eliberată. Acest gen de comportament te-a făcut de-a lungul timpului să te mulţumeşti cu puţin din partea lor.
2. Vorbesc mereu cu superioritate
Psihopaţii de toate zilele încearcă să te facă să te simţi inferioară. Pe parcursul întregii cerţi vei observa cum rămân calmi, ca şi când şi-ar bate joc de tine şi ar încerca de fapt să te enerveze mai mult. Îşi încearcă mereu norocul şi forţează limitele bunului simţ, pentru a vedea până unde îi suporţi. Când în sfârşit vei reacţiona pe fond nervos, atunci îşi vor ridica sprâncenele a mirare, se vor stâmba şi îţi vor cere să te calmezi sau vor mima dezamăgire.
3. Sunt ipocriţi
Una fac şi alta zic. În certurile aprinse nu vor avea nici un fel de ruşine şi te vor eticheta deseori în moduri neplăcute. Asta o vor face şi inconştient, dar şi intenţionat, deoarece vor considera că toate defectele lor sunt din vina ta. Ideea este că vor să te facă să-ţi pierzi cumpătul, ca să pari nebună în faţa celor care privesc cearta voastră detaşaţi, din afară.
4. Par să aibă personalităţi multiple
Când te cerţi cu un psihopat vei vedea deseori schimbări de stare. Odată ce te vei distanţa şi îţi vei da seama că vrea să te manipuleze va începe să îşi ceară scuze şi să te complimenteze pentru atitudinea ta. Dacă asta nu va funcţiona, vor trece brusc la insulte şi înjurături. În timp ce ei vor încerca să redevină stăpâni pe situaţie tu te vei întreba cu cine ai vorbit de fapt.
5. Se victimizează mereu
Cumva, ei sunt mereu cei afectaţi şi niciodată nu greşesc. Nu uită niciodată şi se vor victimiza mereu, vor pune totul pe baza copilăriei nefericite, a părinţilor indiferenţi, a foştilor parteneri de viaţă abuzivi sau a şefilor prea exigenţi. Odată ce îţi vor distrage atenţia de la subiectul principal al cerţii vor redeveni agresivi, asta în timp ce vor plânge cu lacrimi de crocodil.
6. Simţi nevoia să le explici până şi cele mai de bază sentimente
Te vei surprinde de multe ori motivându-ţi acţiunile şi explicându-le cele mai insignifiante lucruri, pentru că ei nu sunt în stare să simtă empatie sau altruism. Simţi nevoia să te justifici în speranţa că poate, dacă te vor înţelege, vor înceta să te mai rănească. Află însă că nu eşti nici prima nici ultima persoană care a încercat să vadă binele din ei şi deci se comportă într-un anume fel intenţionat, pentru a te răni.
Există un singur mod în care poţi câştiga o ceartă cu un psihopat, chiar dacă nu pare, a te retrage este cea mai bună soluţie, la urma urmei cel mai deştept cedează.
În medii profesionale primul lucru de care se bucură aceşti oameni este atunci când tu greşeşti şi colegii voştri văd asta. Iar în viaţa personală abia aşteaptă să cedezi, ca să poată folosi reacţiile tale emoţionale împotriva ta. Astfel de certuri te vor secătui. Te vei gândi mult şi bine la ele.
Psihopaţii noştri cei de toate zilele: 6 indicii că ai de-a face cu unul
Până la 1% din populaţie este formată din psihopaţi, care în ciuda credinţei generale, nu sunt cu toţii criminali in serie. Totuşi, ei sunt oameni care manipulează şi fac rău intenţionat celor din jur, fără a avea mustrări de conştiinţă.