Dacă ești tânără și te simți mereu epuizată, este momentul să îți schimbi viața și să ai mai multă grijă de sănătatea ta, atât cea fizică cât și cea psihică, deoarece cu cât mai obosită ești cu atât mai sensibilă devii, ceea ce-ți poate afecta relațiile și te face să te deprimi.
Cum să identifici că ești epuizată
Există două tipuri de epuizare, cea fizică și cea psihică și ambele sunt periculoase dacă nu te îngrijești de ele. Epuizarea fizică are loc atunci când rămâi fără aer după sport și este ușor de remediat dacă îți faci un abonament la sală și te duci regulat, pentru că astfel vei crește treptat dificultatea și durata antrenamentelor. Pe de altă parte, epuizarea mentală se instalează când te-ai săturat de viața ta și ai vrea să faci ceva productiv cu ea, dar cumva, nu găsești niciodată puterea și motivația să acționezi.
Prea multă cofeină
Dacă bei prea multe băuturi cu cofeină, contrar așteptărilor, nivelul tău de energie scade, deoarece cafeina îți oferă doar un imbold de moment și când se duce de tot din sistem te lasă epuizată. Cofeina te ajută să treci de un moment greu pentru că îi dă creierului tău energia de care are nevoie să îndeplinească o anumită sarcină și o poți folosi în cazul unui examen, dar dacă bei zilnic, ea îți distruge neuronii și cu cât mai puțini neuroni ai cu atât mai puțin funcționează creierul, deoarece aceștia nu se regenerează. În plus, prea multă cofeină îți afectează viața sexuală, scăzându-ți libidoul.
Cum identifici că ești mereu obosită și nu ai energie
Alergii și deficiențe
Se știe că atunci când nu tratezi o alergie, aceasta te lasă fără vlagă din cauza eliberării chimicalelor ce are loc în organism. De obicei, oamenii lasă alergiile și deficiențele netratate din cauza că nu li se pare ceva important să-și facă timp pentru o programare la medic, dar dacă ești în această situație, organismul tău va ajunge să nu mai primească nutrienții și vitaminele necesare. În plus, dacă iei medicamente fără rețetă, îți poți face mai mult rău decât bine.
Prea mult stres
Stresul este periculos și te face să ai schimbări ale stării de dispoziție, depresie, să fii furioasă, obosită și să ai o dietă nesănătoasă, iar toate aceste efecte duc către afecțiuni și mai grave, deci e mai bine să-ți păstrezi calmul orice s-ar întâmpla. Sănătatea mentală este foarte importantă, dar oamenii au tendința să amâne ceea ce au de făcut, obicei care sporește stresul, mai ales dacă este completat cu consumul de alcool și tutun. Poți scăpa de stres în mod sănătos dacă faci exerciții fizice moderate, nu te îngropi în muncă și cu toate acestea ești mereu activă.
Sănătate mentală instabilă
Aceasta se poate identifica cu tristețea, care pe termen lung duce la depresie și luarea vieții ca pe ceva garantat, ceea ce se traduce prin lene și amânarea sarcinilor. Decesul cuiva drag sau o despărțire pot duce la sentimente de tristețe și depresie, dar trebuie să înveți să te relaxezi și dacă nu poți singură, atunci apelează la un specialist.
Fumatul
Fumatul nu face stresul să treacă ci îți poate provoca boli grave, precum cancerul. Acesta este unul dintre cele mai rele obiceiuri pe care le poate căpăta cineva, deoarece ucide neuronii și încetinește astfel gândirea. În plus, riscul de depresie este mai mare după o zi de fumat mai multe țigări. Fumatul îți fură energia, deoarece arde caloriile necesare pentru întreținerea energiei pe durata întregii zile. Iar dacă fumezi pasiv, este momentul să decizi dacă prietenii tăi fumători merită să-ți sacrifici sănătatea și energia.
De ce ești tot timpul obosită
Există mai multe activități pe care ar trebui să le eviți dacă vrei să ai energie pentru mai mult timp, lucruri pe care multe persoane le realizează foarte târziu.