Mihaela Bilic este de părere că multe persoane sunt în prezent tentate să găsească alternative vegetale la produsele animale din "considerente personale". Însă multă lume pierde din vedere un lucru, şi anume că oamenii nu au aparatul enzimatic şi metabolic necesar pentru a extrage acei nutrienţi din vegetale.
"E sănătos să mănânci legume, aici nu există discuţii, putem chiar abuza:) Însă nu trebuie să pierdem din vedere bio-disponibilitatea scăzută a anumitor elemente. Calciul şi fierul din vegetale nu se absoarbe ca cel din produsele animale: calciul are nevoie de fosfor în raport 3:1 pentru a fi eficient, iar fierul non-hem se absoarbe în procent de 10% faţă de fierul hem (din carne).
Despre seminţe numai de bine, dar... atenţie la excesul de omega-6, are efect pro-inflamator! Nici omega-3-ul vegetal nu-l putem folosi, degeaba există în seminţele de in. Zeama din boabele de soia sau de migdale nu poate fi numită lapte, pentru că nu este.", subliniază medicul nutriţionist Mihaela Bilic pe pagina oficială de Facebook.
Citeşte şi: Dieta cu PROTEINA PERFECTĂ schimbă regulile jocului - Cum te ajută să slăbeşti
În concluzie, specialista în nutriţie şi boli metabolice ne spune: "Nu eliminaţi definitiv nicio grupă de alimente de pe masa voastră, fiecare produs are rolul şi efectul lui, iar armonia, echilibrul şi sănătatea vin din diversitate şi moderaţie".
Aşadar, este normal să vrei să mănânci produse vegetale, dar nu trebuie să cazi în capcană şi să crezi că ele substituie şi înlocuiesc cu succes produsele animale, mai spune medicul nutriţionist Mihaela Bilic.