Una dintre principalele explicaţii are la bază o scădere a activităţii metabolismului. "Această idee dezvăluie doar o parte din imaginea de ansamblu", explică Tim Crowe, expert în materie de nutriţie.
Obiceiurile alimentare sunt diferite de la individ la individ şi variază de la o zi la alta, motiv pentru care este mult mai uşor să măsori modificările activităţii metabolice, în loc să încerci să monitorizezi cu acurateţe cât mănâncă o anumită persoană şi, mai ales, ce mănâncă.
Specialistul a scos la iveală şi patru motive pentru care te îngraşi la loc după o dietă şi cum poţi evita aceste capcane.
Vrei o soluţie rapidă
Ca societate, ne aşteptăm să primim absolut totul într-un timp cât mai scurt. Vrem să avem succes rapid şi vrem ca toate dorinţele şi nevoile să ne fie îndeplinite fără prea mare întârziere.
Procesul de slăbire, însă, este orice, numai rapid nu! Indiferent dacă numeri caloriile sau dacă eviţi carbohidraţii, ai putea obţine rezultate rapide pe termen scurt, ceea ce îi motivează pe majoritatea celor care vor să slăbească. Cu toate acestea, ulterior ai nevoie de strategii care să te ajute să pui la punct o dietă pe care să o poţi respecta pe termen lung, iar majoritatea metodelor de slăbit nu iau în calcul şi motivele pentru care ai ajuns să acumulezi kilogramele în plus.
Adevărul este că organismul uman va continua să lupte pentru a anula efectele procesului de slăbire mult timp după ce ai încheiat dieta, fie că regimul ales durează o săptămână, o lună sau mai multe.
Soluţia: Nu te mai concentra asupra rezultatelor rapide pe care ţi le promite o anumită dietă. În schimb, încearcă să adopţi schimbări pozitive în ceea ce priveşte stilul de viaţă, care să îţi permită să te adaptezi la obiceiuri alimentare mai sănătoase. Astfel vei constata că nu vei mai fi atât de tentată să te întorci la vechiul stil de viaţă - principalul vinovat pentru kilogramele în plus pe care vrei să le ţii departe.
Eşti mereu flămândă
Un studiu recent, realizat în vederea testării unui nou medicament pentru pacienţii diagnosticaţi cu diabet, a scos la iveală rezultate relevante în ceea ce priveşte procesul de slăbire.
Rezultatele au arătat că indivizii din grupul de subiecţi care au luat medicamentul, au slăbit cu foarte puţin mai mult decât cei din grupul de control, cărora nu li s-a administrat medicamentul. Tratamentul a avut ca efect sporirea nivelului de glucoză excretat de rinichi, fenomen favorabil procesului de slăbire.
Explicaţia? Indivizii din grupul de subiecţi care au urmat tratamentul au raportat că le era mai foame, motiv pentru care mâncau cu 100 de calorii în plus pe zi, pentru fiecare kilogram pe care l-au dat jos.
"Influenţa senzaţiei de foame asupra procesului de îngrăşare este de trei ori mai puternică decât cea a unui metabolism încet. Combină-le pe cele două şi inevitabil kilogramele pierdute vor fi acumulate la loc în majoritatea cazurilor", dezvăluie nutriţionistul Tim Crowe. Cu alte cuvinte, cu cât mai multe kilograme dai jos, cu atât mai mult vei încerca să compensezi pierderea mâncând mai mult.
Soluţia: Foamea este manifestarea nevoii fiziologice de a mânca, motiv pentru care este important să nu o ignori niciodată. Pune la punct un regim alimentar echilibrat, în care să incluzi şi gustări ocazionale, care să îţi ofere exact atât cât ai nevoie şi, mai ales, când ai nevoie.
Tulburări la nivel mental
Pentru majoritatea indivizilor, procesul de slăbire este o călătorie ce necesită multă pregătire la nivel mental şi multe sacrificii. Odată ajunşi la greutatea dorită, consideră că perioada de dietă s-a încheiat, iar acest tip de mentalitate favorizează îngrăşarea. Acest fenomen este amplificat de faptul că organismul recalibrează metabolismul pe măsură ce greutatea scade, iar eforturile necesare pentru a respecta în continuare noile obiceiuri alimentare sunt, adesea, dificil de susţinut.
Soluţia: Renunţă la "mentalitatea de dietă". Schimbă-ţi perspectiva şi concentrează-te asupra unui regim alimentar sănătos. Încearcă să nu etichetezi alimentele drept bune sau rele, ci mai degrabă alege să oferi organismului preparate bogate în nutrienţi, care să corespundă în acelaşi timp gusturilor tale.
Te bazezi pe voinţă
Ai observat cum atunci când decizi să renunţi la preparatul preferat, de regulă, devine singurul lucru la care te poţi gândi? Acest tip de gândire restrictivă, regăsit în majoritatea dietelor cunoscute, duce la concentratea eforturilor asupra depăşirii frecventelor momente de poftă aprigă, rezultatul fiind inevitabil eşecul.
Pentru mulţi, o dietă presupune un anumit interval în care trebuie să scoţi la iveală o voinţă de fier pentru a rezista tentaţiilor culinare şi a uita de senzaţia constantă de foame, după care poţi alege drept recompensă clipe de excese alimentare.
"Faptul că te îngraşi la loc nu are nicio legătură cu lipsa de autocontrol sau voinţă. Organismul este creat în aşa fel încât să lupte pentru a se opune procesului de slăbire. Poţi ignora semnalele transmise de organism când îţi este foame pentru un timp, însă acestea vor fi prezente preţ de mai mult timp decât voinţa, care la un moment dat cedează", a adăugat specialistul.
Soluţia: Identifică acei factori care te determină să mănânci mai mult, fie că este vorba despre stres, oboseală, plictiseală sau faptul că uneori sari peste mesele principale. Ulterior, încearcă să atenuezi efectele acestor factori alegând tehnici care nu presupun excese alimentare, cum ar fi să ieşi la plimbare, să suni un prieten sau pur şi simplu să faci o baie relaxantă cu spumă. Astfel, nu va trebui să te bazezi numai pe voinţă pentru a rezista tentaţiilor culinare.