Dieta mediteraneeană este asociată cu risc scăzut de boli inflamatorii, speranță de viață mai mare și mai puține boli de inimă, fiind legată chiar și de reducerea riscului de cancer și de boli precum Parkinson și Alzheimer.
Fructe și legume
Întotdeauna e bine să ai multe fructe și legume proaspete, congelate, în borcane sau conserve, precum spanac și salată, dar îți poți umple cămara și frigiderul și cu vinete, conopidă, ciuperci sau fenicul. De asemenea, îți poți face plinul de ardei, roșii și măsline.
Alte legume
Încearcă să gătești cu năut, linte și boabe de fasole, ca să fii cât mai apropiată de stilul mediteraneean, cu atât mai mult dacă ai intoleranță la gluten. În acest sens poți prepara hummus de casă, cu diverse arome, ierburi, nuci și semințe, iar dacă ai mai mult susan, prepară și o pastă tahini.
Ierburi și mirodenii
În mod tradițional, preparatele mediteraneene se stropesc cu ulei de măsline, dar aromele vin de la o mare varietate de ierburi și condimente, cele mai comune fiind oregano, rozmarinul și pătrunjelul, urmate îndeaproape de mărar, fenicul, mentă, usturoi și citrice. Când vine vorba despre mirodenii, se folosesc mai mult sarea de mare, cardamonul, fulgii de ardei, nucșoara și chimionul. Cu ajutorul acestora poți prepara baba ganoush, vinete umplute, falafel și multe altele.
Înlocuitori pe bază de plante
Ocazional, produsele lactate își fac apariția în acest tip de dietă, dar dacă ai intoleranță la lactate, îți poți prepara o versiune vegetală sau poți căuta în supermarketuri variantele cu lapte de cocos, migdale și alte înlocuitoare. De asemenea, există tot felul de produse vegetale, de exemplu, falafel în loc de gyros sau poți face sos tzatziki cu iaurt vegetal și în salată, în loc să pui brânză feta poți adăuga tofu.
Descoperă bazele bucătăriei mediteraneene
Una dintre cele mai îndrăgite diete din această perioadă este cea mediteraneeană, derivată din regiunile Italiei, Greciei, Spaniei și Turciei și învârtindu-se în jurul fructelor, a legumelor, a uleiului de măsline și a cerealelor integrale, pentru unii incluzând chiar și cantități mici de ouă, pește și carne albă.