În continuare vei afla nu neapărat despre somnul de noapte, care fără îndoială că are numeroase beneficii, ci despre avantajele unui pui de somn în timpul zilei și cât trebuie să dormi ca să nu exagerezi.
Cât de mult trebuie să dureze un pui de somn
S-ar putea să crezi că un pui de somn bun trebuie să dureze între o oră și două, dar de fapt ieși mai câștigată dacă dormi doar în reprize de câte 15-20 minute, cel mult 45, deoarece după această perioadă, corpul tău intră deja în stadiul de REM și te vei trezi amețită și îmbufnată.
Beneficiile unui pui de somn
- Atenție sporită - Un studiu recent realizat pe piloți NASA, care au dormit câte 26 minute, a scos la iveală faptul că aceștia au fost cu până la 54% mai atenți în comparație cu cei care n-au apuzat să doarmă deloc.
- Rezistență mai mare - S-a descoperit că alergătorii de cursă scurtă care dormeau puțin la prânz aveau parte de rezultate sportive mai bune.
- Creativitate - Un pui de somn este exact ceea ce ai nevoie dacă ești în pană de inspirație, deoarece activează emisfera dreaptă a creierului.
- Îmbunătățirea calității somnului - Dacă dormi prost noaptea, un pui de somn de maxim 30 de minute în timpul zilei te va ajuta să combați efectele negative ale lipsei de somn, printre care stresul.
- Scăderea riscului de boli cardiovasculare - O sesiune zilnică de dormit diurn te va ajuta să preîntâmpini bolile cardiovasculare.
Când este cel mai benefic să dormi în timpul zilei
Momentul ideal al zilei este între orele 13:00 - 15:00, iar dacă nu reușești să ațipești în acest răstimp e mai bine să amâni până noaptea, pentru că altfel nu te vei putea odihni deloc.
Cum să profiți cel mai mult
Bea o cană de cafea - în mod normal, cafeaua înainte de somn este contraindicată, dar în ceea ce privește o ceașcă înainte de un pui de somn, acesta te va ajuta să profiți la maxim, tocmai pentru că te împiedică să cazi în stadiile mai profunde ale somnului.
Creează mediul perfect - îți va fi greu să adormi într-o cameră luminată, încinsă și zgomotoasă, așa că ajustează temperatura termostatului sau aerisește încăperea, limitează pe cât posibilul zgomotul ambiental și ajustează lumina. Încearcă în acest sens, un aparat de zgomot alb, căști izolatoare, draperii închise la culoare și o mască de ochi.
Încearcă să meditezi - dacă vrei să adormi mai repede și să beneficiezi de toate avantajele unui pui de somn, încearcă să încorporezi câteva minute de meditație zilnică în rutina ta.
Nu uita să dormi cât și cum trebuie noaptea
Un pui de somn ocazional este bine venit, dar acesta nu înlocuiește somnul nocturn. Asigură-te că dormi în fiecare noapte cât trebuie și între orele potrivite, într-o atmosferă relaxantă, pentru ca a doua zi să te simți revigorată și să ai sistemul imunitar fortifiat.