Peşterile sunt, fără îndoială, cele mai deosebite obiective turistice cu care acest judeţ se laudă. Peştera Urşilor este o peşteră unicat atât în România, cât şi În Europa. Aceasta a fost descoperită în anul 1975 şi se află în Munţii Apuseni, lângă localitatea Chişcău, comuna Pietroasa. Nu diversitatea de stalactite şi stalagmite face această peşteră inedită, ci numeroasele fosile şi urme lăsate de ursul de cavernă, dispărut cu 15.000 de ani în urmă. De asemenea, aici se găsesc şi fosile de capră neagră, leu şi hienă de peşteră.
Tot în judeţul Bihor, în Munţii Pădurea Craiului, se află şi cea mai mare peşteră din România, a cărei lungime totală atinge 47 de kilometri. Este vorba despre Peştera Vântului, care aparţine de bazinul Crişului Repede. Această peşteră poate fi vizitată numai cu un ghid avizat.
Peştera Gheţarul de la Focul Viu este amplasată la o altitudine de 1.165 de metri şi este cu adevărat deosebită întrucât în interiorul acesteia poate fi observat un gheţar care capătă aspectul unui "foc viu" atunci când, prin crăpătura din tavanul peşterii, pătrund razele soarelui.
Alte peşteri din acest judeţ care merită văzute sunt: Peştera Meziad, Peştera Bătrânului, Peştera Ciur Ponor, Peştera Corbasca, Peştera Vadu Crişului, Peştera Cetăţile Rădesei şi Peştera din Groapa de la Bârsa.
Cetăţile Ponorului, unul dintre cele mai mari complexe carstice din România, a fost supranumit Everestul României. O mulţime de cercetători români, dar şi străini, au explorat aceasă zonă şi o fac în continuare. Complexul carstic se află pe platoul carstic Padiş, aflat în apropierea staţiunii Arieşeni. Pe lângă numeroasele peşteri din această zonă, remarcăm şi prezenţa unor chei precum Cheile Galbenei şi Cheile Someşului.
Cea mai renumită staţiune din judeţul Bihor este staţiunea balneoclimaterică Băile Felix. Izvoarele termale au fost exploatate, în primă fază, de către Felix Helcher, călugăr şi administrator al mănăstirii din Sânmartin, localitatea în care se află staţiunea ce îi poartă astăzi numele. Aceasta este cea mai mare staţiune care funcţionează pe întreaga perioadă a anului. Apele izvoarelor de aici au temperaturi de 20 şi până la 49 de grade Celsius. Centrele medicale de aici dispun de tehnologia necesară pentru realizarea electroterapiei, hidroterapiei, împachetărilor cu parafină precum şi altor operaţiuni specifice tratamentelor balneare.
Băile 1 Mai, staţiune aflată la 2 kilometri de Băile Felix, se mândreşte, de asemenea, cu baze de tratament ce dispun de instalaţii pentru băi cu apă minerală termală.
Staţiunea montană Stâna de Vale, situată în inima Munţilor Vlădeasa pune la dispoziţie turiştilor atât pârtii de schi, cât şi diverse centre de tratament. Mai mult decât atât, staţiunea reprezintă şi un punct de plecare pe diverse trasee montane care te poartă către obiective turistice de interes precum: Cascada Moara Dracului, Cascada Săritoarea Ieduţului, Peştera Meziad sau vârful Poieni.
Pasionaţii de istorie vor fi bucuroşi să viziteze Cetatea Oradea, cetate în incinta căreia îşi desfăşoară la acest moment activitatea Facultatea de Arte Vizuale a Universităţii Oradea. Dacă până la 1241 cetatea a fost una cu val de pământ şi palisadă din lemn, în anul 1569 fusese deja ridicată o cetate circulară realizată în întregime din piatră. Forma pe care o are acum a căpătat-o însă în perioada 1570-1618, atunci când o echipă de arhitecţi italieni au refăcut-o. Încă de pe atunci în incinta cetăţii existau un observator astronomic, o bibliotecă impresionantă, o tiparniţă şi chiar şi o şcoală.
Dacă eşti pasionată de vestigii istorice, ar trebui să îţi îndrepţi atenţia şi către Ruinele Cetăţii Biharia, Ruinele Cetăţii Piatra Şoimului şi Ruinele Cetăţii Pomezeu.
Tot în reşedinţa municipiului ai ocazia să vizitezi şi Palatul Baroc, despre care cunoscătorii susţin că seamănă izbitor cu Palatul Belvedere din Viena. Palatul, cea mai mare construcţie barocă din România, se mândreşte cu un număr impresionant de 365 de ferestre, simbolizând numărul zilelor unui an.
Nici la capitolul lăcaşurilor de cult judeţul Bihor nu se lasă mai prejos, pe teritoriul acestuia fiind mănăstiri şi biserici renumite printre care: Biserica Sfântul Ladislau, Biserica din lemn de la Abram, Biserica "Sfântul Dumitru" din Tisnăud şi Catedrala romano-catolică din Oradea.
Tu ce locuri frumoase din judeţul Bihor ai avut ocazia să vizitezi?
sursa foto: bimturism.ro