Ţara Oaşului este una dintre cele mai de preţ bogăţii ale judeţului. Situată la o distanţă de 50 de kilometri distanţă de oraşul Satu Mare, care este şi reşedinţa de judeţ, depresiunea intramontană oferă peisaje de vis, fiind împrejmuită de munţii Oaş şi Gutâi. În Ţara Oaşului vei găsi tradiţii de mult uitate în alte zone ale ţăii. Regiunea georgrafică şi etno-culturală Ţara Oaşului este bogată în atracţii turistice, printre care Vârful Pietroasa, Centrul de olărit de la Vama, Muzeul Ţării Oaşului din oraşul Negreşti-Oaş, dar şi Muzeul Etnografic în aer liber.
Satele svăbeşti precum Foieni, Petreşti, Urziceni sau Clăpeni merită şi ele vizitate pentru arhitectura lor deosebită, dar şi pentru tradiţiile aparte. Dialectul şvab al limbii germane este combinat cu limba maghiară, însă nu vei avea probleme în a te înţelege cu localnicii dornici să îţi prezinte împrejurimile.
Cetatea Ardud, din oraşul cu acelaşi nume, a fost precedată, potrivit spuselor specialiştilor, de o cetate dacică. Aceasta a fost concepută astfel încât să adăpostească un număr de 1500 de soldaţi. Noul castel a fost ridicat în stil baroc pe locul cetăţii în anul 1730, în timpul baronului Karoly Sandor. Castelul a fost restaurat şi poate fi vizitat zilnic.
Rezervaţia arheologică "Cuptoarele dacice de la Medieşu Aurit", aflată pe malul râului Someş, este de-a dreptul spectaculoasă, situl arheologic de aici scoţând la iveală mai bine de 150 de cuptoare unicat, ce datează de mai bine de 2000 de ani.
Una dintre cele staţiunile pe care nu ai voie să le ratezi în judeţul Satu Mare este Staţiunea Băile Acaş, renumită pentru apele termale extrem de eficiente în tratarea afecţiunilor dermatologice, ginecologice, dar si a spondilozelor, fracturilor şi paraliziilor.
În localitatea Scărişoara Nouă, la o distanţă de 35 de kilometri distanţă de oraşul Satu Mare, vei găsi Muzeul Moţilor, care se mândreşte cu o colecţie de 800 de obiecte aduse din Munţii Apuseni. Acesta poate fi vizitat de marţi până vineri între orele 9:00 şi 16:30, iar sâmbata şi duminica între orele 9:00 şi 14:00.
În oraşul reşedinţă al judeţului, Satu Mare, ar fi păcat să ratezi monumente precum Turnul Pompierilor, Hotelul Dacia, Palatul Episcopiei romano-catolice, Clădirea Breslei Cizmarilor precum şi Casa Ormos.
Nici la capitolul lăcaşurilor de cult judeţul Satu Mare nu se lasă mai prejos. Printre acestea, cele mai renumite sunt: Biserica de Lemn Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril din Soconzel, Biserica romano-catolică din Beltiug, Biserica de lemn din Lazuri, Catedrala Ordotoxă din Satu Mare, Catedrala Greco-Catolică din Satu Mare, Mănăstirea Scărişoara Nouă sau Mănăstirea Lunca Potaului.
sursă foto: www.snipview.com