Stresul poate avea un efect pozitiv asupra învăţării prin extincţie, ceea ce duce la dizolvarea asocierilor învăţate anterior. Conform concluziilor psihologilor de la Ruhr-Universität Bochum, stresul face posibil ca învăţarea prin extincţie să aibă loc independent de context. Acest aspect se poate dovedi extrem de util în terapiile destinate tulburărilor de anxietate.
Concluziile acestei cercetări au fost prezentate de Dr. Shira Meir Drexler, Prof. Dr. Oliver Wolf, şi Dr. Christian Merz, de la Institute for Cognitive Neuroscience din Bochum, în jurnalul Behavior Therapy.
Învăţarea prin extincţie este crucială pentru tratarea anxietăţii
Dacă doi stimuli sunt asociaţi în mod repetat, în momentul în care este expus la primul stimul, creierul ajunge în timp să ofere un răspuns specific pentru cel de-al doilea stimul. Experţii speculează că această aşa-zisă condiţionare este una dintre cauzele tulburărilor de anxietate. Astfel poate fi explicat de ce pacienţii pot fi trataţi prin expunerea progresivă la obiectul care declanţează atacurile de panică.
"Pornim de la premisa că învăţarea prin extincţie joacă un rol vital în terapia prin expunere", a explicat Christian Merz. În acest proces, pacienţii învaţă noi asocieri - de exemplu, că un stimul care anterior provoca teamă nu înseamnă neapărat un pericol.
"Cu toate acestea, învăţarea prin extincţie depinde foarte mult de context. Dacă o persoană învaţă în cabinet că un păianjen nu este un motiv de teamă, ar putea, totuşi, să aibă un atac de panică dacă întâmpină un păianjen în casă sau în alt mediu", a ţinut să sublinieye Shira Meir Drexler.
Psihologii au reuşit, însă, să demonstreze că o astfel de dependenţă de context nu există în momentul în care învăţarea prin extincţie este precedată de o situaţie stresantă.
"Studiile farmacologice au demonstrat că tratamentul tulburărilor de anxietate poate fi îmbunătăţit dacă pacienţilor le este administrat cortizol, hormonul stresului. Studiul nostru a furnizat dovezi care susţin existenţa unui mecanism aflat la baza acestui fenomen", a explicat Oliver Wolf.