Dacă nici tu nu te-ai putut abţine de la ouă, drob, pască, vin, friptură de miel, cozonac şi ai ajuns să mănânci mai mult decât ţi-ai propus, probabil că acum te simţi obosită, lipsită de energie, apatică şi cu un nivel scăzut de concentrare.
În acelaşi timp, consumul excesiv de pască, prăjituri sau prea mulţi iepuraşi de ciocolată creşte nivelul de zahăr din sânge, iar toxinele rezultate în urma consumului mare de zahăr se îndreaptă către piele şi pot duce la apariţia acneei şi a tenului tern.
Organismul tău are nevoie de cel puţin o cură de detoxifiere pe an, care să stimuleze funcţia ficatului, splinei şi bilei, oferind un timp de răgaz sistemului digestiv.
Astfel, este un moment bun să profiţi de această perioadă pentru a-ţi îmbunătăţi starea generală de sănătate şi pentru a elimina toxinele acumulate în ultima perioadă.
Aşa cum probabil ştiai, ficatul este principalul organ care se ocupă de reglarea grăsimilor şi filtrarea substanţelor nutritive din alimente, motiv pentru care funcţionarea lui la parametri normali ajută la recuperarea energiei vitale şi la arderea grăsimilor.
Ce să mănânci pentru a reveni în formă
Pentru a-ţi ajuta organismul să se recupereze după festinul culinar de Paşti, dar şi pentru întreţinerea siluetei în prag de sezon estival, îţi poţi începe ziua cu un pahar de apă în care ai stors puţină zeamă de lămâie. Vei resimţi imediat efectul său tonic, de energizare, dar şi de stimulare a sistemului digestiv. Apoi iei un mic dejun slab în calorii, care să conţină iaurt cu cereale integrale, ori o salată de legume şi un ou fiert.
Nu este obligatoriu să devii vegetariană o perioada ca să urmezi o cura de detoxifiere, dar este indicat, spun specialiştii în nutriţie, să incluzi la mesele de peste zi cât mai multe fructe şi legume colorate, bogate în fibre şi antioxidanţi (ceapă, morcovi, ridichi, castraveţi), astfel încât să înlocuieşti alimentele care "stresează" ficatul (de exemplu carnea roşie sau pastele făinoase) şi să îţi păstrezi totuşi energia.
Cum îţi stimulezi metabolismul
Pentru stimularea metabolismului, n-ar strica să renunţi la cafea, alcool şi ceai negru în favoarea a 2 litri de apă pe zi ori a câtorva căni de ceai verde, alb sau alt sortiment care îţi place: rooibos, mentă, salvie, tei, echinacea, urzică, trifoi roşu, urzică. Poţi opta în egală măsură şi pentru sucurile proaspete de sfeclă, morcovi şi mere.
In plus, unele persoane preferă să apeleze la un medic nutriţionist pentru o dietă personalizată ce poate cuprinde chiar şi suplimente alimentare necesare completării lipsurilor din alimentaţie sau scăderii apetitului. Orientează-te către cele care au proprietăţi energizante, îmbunătăţesc metabolismul şi nu au reacţii adverse, cum ar fi Pagosten. (Sursa: Ropharma)