Aşa că azi îţi prezentăm o selecţie de "porunci" pentru o dietă completă, adică unele dintre cele mai bune trucuri, sfaturi şi recomandări în materie de diete, din toate timpurile, formulate de doctori, nutriţionişti şi alţi experţi de top.
O nouă dietă apare pe piaţă, în timp ce alta este dată uitării. Aşa că te întrebi, probabil, dacă obiceiurile alimentare ar trebui, într-adevăr, să fie trecătoare şi schimbătoare, aşa cum sunt şi trendurile din domeniul modei. Să fim serioşi: cele mai bune strategii pentru slăbit sunt cele care au trecut testul timpului.
Mai jos am adunat 25 de sfaturi şi recomandări clasice, de la experţii din domeniile sănătate şi nutriţie. Aceste strategii simple poate nu ţi se vor părea la fel de "cool" precum cea mai recentă dietă fadă despre care ai citit în reviste, dar îţi garantează că nu se vor demoda niciodată dacă le incluzi în dieta ta.
1. Nu sări peste micul dejun
Mănâncă micul dejun. Te va energiza pentru restul zilei şi va menţine dieta ta în limite normale.
2. Ciuguleşte, nu te îndopa
Foloseşte regula celor trei îmbucături când te afli în faţa unui desert. Ia trei înghiţituri mici şi apoi pune furculiţa sau linguriţa jos.
3. Menţine arderea caloriilor
În timpul antrenamentului tău, odihneşte-te dar nu mai mult de 30 de secunde între exerciţii. Acest lucru va creşte dramatic arderea caloriilor.
4. Evită gustările mâncate târziu în noapte
Termină de mâncat cu trei ore înainte de momentul în care mergi la culcare. Metabolismul tău încetineşte atunci când dormi, aşa că sistemul tău va trece de pe modul de ardere a grăsimii pe cel de depozitare a grăsimii.
5. Nu uita de gantere
Creşte componenta de forţă a antrenamentului tău. Adăugând masă musculară la structura corpului tău nu doar că îl tonifică, dar în acelaşi timp îţi creşte metabolismul.
6. Pune-ţi sub semnul întrebării poftele
Înainte de a mânca, întreabă-te "Îmi este foame?" Cu excepţia cazului în care o poftă alimentară nu provine din foame, mâncatul nu o va satisface.
7. Nu sări peste orele de somn
Bucură-te de 6 până la 8 ore de somn pe noapte. Fără somn, hormonul responsabil de apetitul tău, producţia de grelină (un hormon peptidic care stimulează apetitul) creşte, iar acest lucru poate duce la creşterea în greutate.
Şi programează-ţi cel puţin două pauze de 3 minute în timpul zilei pentru a practica exerciţii de respiraţie profundă. Aceste exerciţii reduc producţia de cortizol, hormonul stresului, care depozitează grăsime în zona ta abdominală.
8. Prepară-ţi singură masa de prânz
Pune-ţi mâncare la pachet, într-o pungă, şi ia-o cu tine la serviciu. Potrivit unui studiu din 2012 publicat în "Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics", persoanele aflate la dietă care mănâncă în oraş masa de prânz, chiar şi o dată pe săptămână, pierd în greutate cu 2,3 kilograme mai puţin, în medie.
9. Antrenează-ţi creierul
Fii clară şi spune lucruri specifice în privinţa obiectivelor tale de pierdere în greutate. Creierul detectează diferenţa dintre unde te afli şi unde vrei să fii, astfel încât atunci când eşti clară în privinţa unui lucru, creierul tău aruncă în joc resurse precum voinţa, iar voinţa ta va acţiona.
10. Începe cu verdeţuri şi legume
Mănâncă alimentele în ordinea corectă. Mănâncă legumele în primul rând, pentru a te bucura de mai multe la masă, iar în cele din urmă vei mânca mai puţine calorii.
11. Foloseşte metode testate şi adevărate
Profită de informaţiile pe care ţi le oferă diverse studii, care au pus oamenii la încercare pentru a-i determina să slăbească şi pentru a-i face să-şi menţină greutatea la acelaşi nivel:
- Persoanele care ţin dietă se cântăresc cel puţin o dată pe săptămână.
- Persoanele care ţin dietă mănâncă micul dejun.
- Persoanele care ţin dietă limitează timpul petrecut în faţa televizorului la mai puţin de 10 ore pe săptămână.
12. Gustări după bunul plac
Mănâncă ceva la fiecare 3 sau 4 ore, astfel încât vei fi echipată, iar stomacul tău va spune NU în faţa tentaţiilor culinare.
13. Fii o persoană orientată către obiective
Setează un ţel sau obiectiv tangibil, cu un deadline strict. De exemplu, stabileşte o şedinţă foto de "după" slăbire. Aceste fotografii te vor ajuta să te menţii motivată.
14. Pregăteşte-te pentru greutăţi
Aşteaptă-te să resimţi un anumit disconfort. Când ţii dietă, ieşi din zona ta de confort, adică laşi în urmă vechile obiceiuri alimentare. Ştiind acest lucru încă de la bun început, te va ajuta să treci mai uşor peste greutăţi şi restricţii.
15. Programează o zi în care ai voie să trişezi
Rezistă poftelor culinare şi tentaţiilor prin acest truc simplu: amânarea etapei în care te vei răsfăţa şi vei trişa dieta. Stabileşte o zi în viitorul apropiat, în care vei fi liberă să mănânci orice îţi doreşti.
16. Ia notiţe
Păstrează şi scrie într-un jurnal alimentar. Femeile care au scris într-un jurnal tot ceea ce au mâncat în perioada de dietă au slăbit cu 2,7 kilograme mai mult, în medie, potrivit unui studiu din 12012 publicat în "Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics".
17. Foloseşte-ţi braţele
Atunci când ai un antrenament pe banda de alergare, adaugă exerciţii pentru braţe, cu greutăţi în mâini, pentru a accelera arderea caloriilor.
18. Nu merge la cumpărături când ţi-e foame
Întotdeauna ar trebui să mergi la cumpărături de alimente cu stomacul plin, având o listă scrisă şi un căruţ de cumpărături. Coşurile grele de cumpărături declanşează decizii de recompensă imediată, arată cercetările.
19. Spune NU sucurilor carbogazoase
Pune jos cutia sau paharul cu băuturi carbogazoase şi îndepărtează-te de recipient. Consumul regulat de sucuri dulci şi acidulate pot face muşchii mai puţin predispuşi să ardă grăsimea.
20. Fă-ţi plinul de fibre şi proteine
Bucură-te de oferta bogată de legume care nu conţin amidon, nuci, seminţe şi surse de proteine vegetale, astfel încât îţi vei simţi stomacul prea plin pentru a mânca orice altceva.
21. Sari peste sarea din mâncare şi acidul din băuturi
Taie din dieta ta sarea şi orice băutură carbogazoasă. Băuturile acidulate te pot balona, îţi umflă stomacul şi îl fac să arate precum un balon timp de mai multe ore sau chiar zile! Iar sodiul din sare e responsabil de retenţia lichidelor în corpul tău.
22. Foloseşte "testul" mărului
Dacă nu îţi este suficient de foame pentru a mânca un măr, înseamnă că nu îţi este foame.
23. Stabileşte o după-amiază în care mănânci alimente fără carbohidraţi
Una dintre cele mai grele reguli pe care trebuie să o respecţi atunci când ţii dietă este cea care spune să nu mănânci carbohidraţi după prânz. Dar dacă urmezi această regulă şi respecţi dieta ca la carte, vei reuşi să pierzi în greutate.
24. Fă calculele
Vezi care este greutatea ta actuală şi foloseşte acel număr pentru a determina cât de multe calorii ar trebui să mănânci dacă eşti o persoană activă, dar moderat. Dacă tu cântăreşti 63,5 kilograme, atunci ţinteşte să mănânci 1400 de calorii.
25. Plimbă-te
Fă o plimbare de 15 minute după fiecare masă principală, pentru a arde rapid 100 de calorii. Sursa.