Citeşte în continuare şi află ce valori nutriţionale au conopida şi broccoli şi de ce merită să le incluzi în dieta ta.
Conopida este o adevărată "centrală" bogată în antioxidanţi, care este plină de vitamina C şi totodată conţine 2 grame de proteine şi 2 grame de fibre (la o cantitate de 1/2 cană) - ambele fiind nutrienţi importanţi pentru scăderea în greutate, spun medicii nutriţionişti.
Sfatul nutriţioniştilor: dacă vrei să slăbeşti într-un mod sănătos, prepară un piure din conopidă în loc să faci piure din cartofi, pentru a te bucura de un nou preparat de toamnă ce va deveni în curând preferatul tău şi care are mult mai puţine calorii.
Conopidă versus broccoli - valoare nutriţională
Conopida şi broccoli - împreună cu alte legume, inclusiv varza de Bruxelles şi varza albă - fac parte din familia de legume crucifere. Autorităţile americane nu au stabilit recomandările în ceea ce priveşte aportul de legume crucifere, dar Institutul Linus Pauling recomandă oamenilor să consume cel puţin 5 căni (aproximativ 1,2 kg) din aceste legume, în fiecare săptămână.
Atât conopida, cât şi broccoli oferă o valoare nutriţională ridicată şi împărtăşesc unele avantaje nutriţionale, dar să nu uităm că broccoli oferă un conţinut superior în ceea ce priveşte vitaminele.
Asemănări nutriţionale
Conopida şi broccoli sunt legume care au puţine calorii - ele oferă 27 şi, respectiv, 31 de calorii la o cană (230 grame). Ambele legume conţin acid folic, foarte benefic, un nutrient de care corpul tău are nevoie pentru a forma globulele roşii din sânge, precum şi mangan, un mineral care contribuie la oasele puternice şi care susţine producţia hormonilor sexuali.
O porţie de broccoli sau conopidă oferă aproximativ 10% din valoarea zilnică recomandată de mangan şi 15 procente din doza zilnică recomandată pentru acidul folic. Aceste două legume conţin glicosinolaţi, o familie de nutrienţi care reduce riscul de cancer.
În plus, mâncând broccoli sau conopidă, legumele vor stimula aportul tău de fibre şi proteine, doi nutrienţi care te pot ajuta să te simţi sătulă după o masă principală. Iar senzaţia de saţietate înseamnă un aliat în plus în lupta împotriva kilogramelor.
Conţinutul de vitamina C
Atât conopida, cât şi broccoli îţi oferă o cantitate generoasă de vitamina C, dar broccoli este cel care îţi oferă mai multă vitamina C la o porţie. Vitamina C te ajută să procesezi grăsimea, astfel încât organismul tău să o poată transforma în "combustibil", iar aceasta ar putea juca un rol important în metabolismul colesterolului.
De asemenea, te ajută să produci noradrenalina - o substanţă chimică ce îţi afectează dispoziţia (starea de spirit), dar în aceeaşi măsură ajută organismul să producă colagen, o proteină care întăreşte ţesutul conjunctiv.
Broccoli oferă 81,2 miligrame de vitamina C pe porţie, comparativ cu 51,6 miligrame în cazul conopidei. Fiecare cană de broccoli contribuie cu 90% în direcţia dozei zilnice recomandate de vitamina C în cazul bărbaţilor şi conţine mai mult de 100% din doza zilnică recomandată de vitamina C în cazul femeilor. Cele două legume conţin şi vitamina K, şi vitamina A.
Dacă vrei să profiţi şi tu de beneficiile acestor legume crucifere, include-le în dieta ta şi găteşte-le atât fierte, cât şi sub formă de piure.
Iată mai jos două exemple de reţete pe bază de conopidă:
1. Piure de "cartofi" cu surpriză: foloseşte conopidă
Conopida este ingredientul secret al acestei versiuni mai sănătoase a popularei reţete de piure de cartofi. Reţeta este extrasă din cartea "The South Beach Diet Supercharged", scrisă de Dr. Arthur Agatston.
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gătire: 20 de minute
Porţii: 4 porţii de aproximativ 1 cană (230 grame)
Ingrediente:
- 680 grame conopidă, care se taie în bucheţele mari
- 3 căţei de usturoi, curăţaţi de coajă
- 2 cutii de supă de pui la conservă (care să nu fie prea sărată); sau poţi să faci tu o fiertură de pui
- Sare
- Piper negru proaspăt măcinat
- 2 linguri de arpagic proaspăt tocat sau frunze de ceapă verde
Într-o cratiţă mare, combină conopida, usturoiul şi supa (fiertura) de pui. Dacă conopida nu este complet acoperită de supa de pui, adaugă apă pentru a completa până când conopida este acoperită de lichid. Se aduce compoziţia la punctul de fierbere, se lasă la foc mediu spre mic, şi se fierbe până când conopida este fragedă şi moale, preţ de aproximativ 12 minute.
Păstrează 2 linguri din lichidul gătit, apoi se scurge apa din conopidă şi usturoi. Mută conopida şi usturoiul într-un bol mare (de preferat ar fi bolul unui mixer sau alt procesor de alimente) şi amestecă până se omogenizează, turnând o parte din lichidul de gătit păstrat, dacă este necesar, pentru a omogeniza amestecul. Se condimentează cu sare şi piper, după gust. Chiar înainte de servire, se amestecă puţină ceapă verde sau arpagic. Se serveşte piureul cald.
Valori nutriţionale per porţie: 80 de calorii, 1 gram grăsime, 0 grame grăsimi saturate, 8 grame proteine, 12 grame carbohidraţi, 4 grame fibre, 183 mg sodiu.
2. Conopidă cu turmeric, gata în doar 5 minute
Având în vedere că cercetările arată că conopida presărată cu turmeric (care conţine un polifenol puternic numit curcumină) poate fi un aliment îndeosebi de puternic în lupta împotriva cancerului, iată ce reţetă îţi oferă cei de la World's Healthiest Foods.
Conopidă cu turmeric
Ingrediente:
- 450 grame conopidă
- 5 linguri de supă de pui sau de legume (fiertura de pui ori legume)
- 1 lingură de turmeric
Dressing mediteranean
- 2 linguri de ulei de măsline extravirgin
- 2 linguriţe de suc de lămâie
- 2 căţei de usturoi de mărime medie, tocaţi sau pisaţi
- Sare de mare şi piper, după gust
Mod de preparare:
- 1. Taie bucheţelele de conopidă în sferturi şi lasă-le să se aşeze preţ de 5 mintue pentru a scoate la iveală beneficiile lor ascunse.
- 2. Pisează sau toacă usturoiul şi lasă-l aşa preţ de 5 minute.
- 3. Încălzeşte 5 linguri de supă de pui sau de legume într-un recipient de inox, la foc mediu.
- 4. Atunci când supa începe să fiarbă, adaugă conopida şi turmericul şi acoperă recipientul. Pentru o conopidă "al dente", nu fierbe conţinutul mai mult de 5 minute.
- 5. Mută conopida într-un castron mare. Pentru mai multă aromă şi savoare, aruncă în castron conopida cu restul de ingrediente, în timp ce compoziţia este încă fierbinte. Dressingul nu trebuie neapărat să fie făcut separat.