Din fericire, copii murind sau îmbolnăvindu-se grav de COVID-19 sunt foarte puțini, dar aceștia nu sunt feriți de alte boli, printre care noul Sindrom Inflamator, denumit și PIMS. Simptomele sunt similare cu septicemia sau boala Kawasaki, ce afectează, în general, copiii sub vârsta de 5 ani, care au probleme cu arterele și intră în șoc toxic, făcând febră, fiind letargici și având diverse inflamații.
Reprezentanții Organizației Mondiale de Sănătate au declarat că au fost identificate focare de infecție în Europa și Statele Unite ale Americii, iar luna trecută, un copil de 8 luni, a murit după ce a fost diagnosticat mai întâi cu boala Kawasaki. Părinții acestuia au lansat o campanie de conștientizare a faptului că boala poate avea legătură cu actuala pandemie, deoarece duce la temperaturi ridicate, iritații și transpirație abundentă. Cu toate acestea, medicii nu au descoperit încă o conexiune clară între cele două.
The Royal College of Paediatrics & Child Health (RCPCH) pune accentul pe faptul că noul sindrom a afectat un număr extrem de mic de copii, respectiv aproximativ 20 în Marea Britanie și chiar mai puțin în restul Europei, iar dintre cei ce au necesitat îngrijire permanentă, mulți s-au recuperat deja, restul rămânând în continuare la terapie intensivă. Purtătorul de cuvânt al acestui intitut a declarat următoarele:
„Aceasta este o boală extrem de rară. Nu știm numărul exact de cazuri, dar știm că sunt foarte puțini copii, în comparație cu numărul celor care au COVID-19, deci nu știm încă dacă există sau nu o legătură între cele două, dar datele cercetărilor vor fi disponibile în curând. Acum studiem cazurile care sunt asemănătoare, de copii grav bolnavi sau în terapie intensivă și le comparăm cu cei care s-au însănătoșit deja și vom continua să-i monitorizăm pe aceștia.”
Dr. Mike Linney, pediatru RCPCH, spune că PIMS poate avea diverse simptome și la ora actuală medicii caută să le identifice pe toate, găsind, în același timp, un numitor comun, deoarece nu există nici un semn sau simptom care luat separat să indice că un copil are această afecțiune. Printre cele deja identificate se numără:
1. Febră și inflamații;
2. Simptome de septicemie, printre care respirație accelerată, mâini reci și probleme cu somnul;
3. Probleme abdominale;
4. Disfuncții ale organelor vitale, printre care șoc cardiac, respirator, renal, gastrointestinal și probleme neurologice;
5. Test nu neapărat pozitiv pentru Coronavirus, dar pot fi prezenți diverși stafilococi, streptococi, enteroviruși și miocardită.
Există un nou Sindrom Inflamator, care afectează copiii
Experții au identificat o nouă problemă respiratorie, care atacă în principal copiii și poate fi sau nu provocată de Coronavirus.