Dieta cu sfeclă roşie este una dintre cele mai eficiente, sănătoase şi naturale diete de slăbit. Există câteva metode pentru a pierde în greutate şi să nu uităm că natura este plină de fructe şi legume care ne ajută să ne menţinem silueta. Dar poate niciuna dintre aceste legume nu posedă atât de multe beneficii pentru sănătate aşa cum este cazul sfeclei roşii, care are un gust puternic.
Sfecla roşie are foarte puţine calorii şi conţine multe fibre alimentare, care te ajută să te simţi mai sătulă. Aceasta îţi limitează consumul de alte alimente, care ar putea duce la creşterea în greutate.
Valoarea nutriţională a sfeclei
Sfecla este un aliment incredibil, cu proprietăţi nutriţionale extraordinare, care nu ar trebui excluse din dieta ta. Această legumă îţi dă multă energie şi este extrem de recomandată pentru a trata anemia, bolile de sânge şi pentru a ameliora timpul de recuperare. În plus, sfecla roşie este ideală pentru femeile însărcinate, dar şi pentru copii.
Sfecla conţine mult fier şi este o legumă bogată în carton, acid folic şi vitaminele B1, B2, B3 şi B6. Iar dacă vrei să înţelegi mai bine valoarea nutriţională a sfeclei roşii, reţine că o cană de sfeclă feliată şi fiartă are doar 31 de calorii, 1,5 grame proteine, 8,5 grame carbohidraţi, 1,5 grame fibre alimentare.
Cum să prepari sfecla roşie
- Această legumă poate fi consumată crudă, fiartă sau conservată. Sfeclele sunt mâncate, în principal, în salate, deşi poţi consuma leguma şi ca atare, cu usturoi sau ceapă sau cu un dressing făcut din puţină sare, oţet din vin şi ulei.
- Dacă vrei să mănânci sfeclă roşie crudă, poţi curăţa leguma şi o poţi asezona cu puţină zeamă de lămâie şi un strop de ulei.
- Dacă o mănânci fiartă, sfecla este mult mai uşor digerată. Pentru a fierbe sfecla roşie, pune-o în apă sărată, adusă la temperatura maximă de fierbere, fără să o cureţi de coajă. Dacă vei curăţa sfecla, aceasta îşi va pierde culoarea şi savoarea. Fierbe sfeclele timp de cel puţin 1 oră, iar după aceea, coaja va fi uşor de îndepărtat.
- Sfeclă la grătar sau grill: pentru a o prepara pe grătar, pur şi simplu pune sfecla în cuptor, lăsând-o să se coacă până devine moale. Atunci când este gătită în acest mod, sfecla roşie îşi păstrează aproape toate proprietăţile nutriţionale.
- Chiar şi frunzele de sfeclă roşie pot fi mâncate ca atare, exact ca şi când ai mânca frunze de spanac.
Cum să incluzi sfecla roşie în dieta ta
- Reţine că nu este recomandat să urmezi această dietă mai mult de 10 zile consecutive. În timp ce ţii această dietă, ar trebui să bei cel puţin 2 litri de apă pe zi.
- Încearcă sucul de sfeclă roşie pentru a pierde în greutate.
- Acest suc de sfeclă îţi va oferi toţi nutrienţii de care are nevoie corpul tău şi îţi va potoli foamea, graţie conţinutului său de fibre alimentare. Fibrele reduc pofta aceea nebunească de a mânca, chiar şi atunci când nu îţi este cu adevărat foame. Bea acest suc de sfeclă roşie înainte de mese.
Ingrediente: 6 sfecle roşii, 10 morcovi, 10 portocale.
Mod de preparare: Amestecă toate ingredientele de mai sus într-un blender. Păstrează sucul de sfeclă într-un borcan acoperit, la frigider.
Meniul pe zile în dieta cu sfeclă roşie
Cu 1 oră înainte de micul dejun, dar şi între mesele principale, consumă suc de lămâie.
Micul dejun: 1 cană de ceai sau cafea cu lapte degresat, 1 felie de pâine din făină integrală cu brânză cu un conţinut scăzut de grăsime, sau 1 iaurt cu 1 lingură de tărâţe, 1 măr.
Mâncare pentru masa de prânz:
- Smoothie din sfeclă roşie: 1 pahar mare
- Salată făcută din: ardei gras, roşii, spanac, salată verde (lăptucă) şi câteva nuci. Poţi asezona această salată cu puţin ulei.
- Orez fiert cu puţină carne de pui fiartă, fără pieliţă; dacă nu ai pui, încearcă peşte la cuptor.
- 1 portocală.
Cina
- Smoothie din sfeclă roşie: 1 pahar mare
- Supă de legume, vinete coapte
- 1 măr sau 1 felie de pepene roşu sau orice alt tip de pepene.
Promisiunea acestei diete este că te ajută în decurs de 3 zile să topeşti până la 4,5 kilograme. Este posibil să reduci din greutatea corpului tău urmând dieta de 3 zile cu sfeclă roşie, dar doar pentru că este o reducere drastică a numărului de calorii în cazul majorităţii oamenilor.
Mare parte din greutatea pe care o vei pierde va fi greutatea în apă (elimini excesul de apă) şi este posibil să recâştigi aceste kilograme atunci când dieta ta de 3 zile s-a terminat.
Există şi efecte secundare asociate cu dietele foarte sărace în calorii, iar printre aceste efecte neplăcute se numără un dezechilibru electrolitic şi hipoglicemia. Semnele unei glicemii scăzute sunt: dureri de cap, foame, oboseală, tremurat şi schimbări de dispoziţie.
Întotdeauna se recomandă să vorbeşti cu medicul tău de familie înainte de a adopta o dietă de acest gen. Dieta de 3 zile cu sfeclă roşie nu este recomandată adolescenţilor sau adulţilor în vârstă, deoarece poate înrăutăţi anumite afecţiuni medicale anterioare. Surse: 1, 2, 3.