Au existat vremuri în care mâncărurile sofisticate erau mult mai dificil de preparat. Dacă te întrebi ce gust aveau alimentele pe atunci, există reţete păstrate şi recuperate de pe vremea lui Richard al II-lea sau chiar din timpul imperiului sumerian, pe care le poţi încerca, spre mirarea şi deliciul celor dragi.
The forme of Cury - 1390 d.Hr
Cea mai veche cate de bucate din Anglia care a supravieţuit prezintă reţete preparate în secolul al XIV-lea, gustate poate chiar de însuşi regele Richard al II-lea. Peste 190 de reţete, de la feluri de mâncare simple la unele exotice, au fost folosite de bucătarii vremii. Unele sunt atât de simple, presupunând aruncarea unui usturoi cojit într-o oală cu apă şi ulei, căruia i se adaugă un strop de şofran. Alte reţete se bazează pe carne de marsuin sau balenă. Întreaga carte de bucate, în limba engleză, poate fi găsită aici, iar reţetele simplificate pot fi găsite aici.
Annals of The Caliph's Kitchens - 1.000 d.Hr.
Scrisă de cineva pe nume Al-Warraq, este cea mai veche carte de bucate arabă existentă şi conţine peste 600 de reţete diferite, extrem de diferite de ceea ce poţi gusta în zilele noastre. Unele oferă o perspectivă cu adevărat unică cu privire la cum era pregătită mâncarea. Un sos, de exemplu, necesită ca laptele să fie lăsat la soare timp de 50 de zile. Cartea conţine şi sfaturi cu privire la evitarea mahmurelii. O variantă ar fi să mănânci varză înainte de a consuma alcool, iar alta ar fi să consumi o fiertură numită "Kkishkiyya" dimineaţa, pentru a-ţi calma durerile de cap şi de stomac.
Apicius - aproximativ 500 d.Hr.
Dacă vrei să afli ce fel de festinuri decadente prezentau împăraţii romani, vei dori să citeşti Apicius, scrisă de bucătarul roman Marcus Gavius Apicius. Nimeni nu ştie exact când a fost scrisă, dar are cel puţin 1500 de ani vechime. Reţetele din această carte sunt revoluţionare pentru vremurile respective, incluzând descoperiri cu privire la tratarea cărnurilor. De exemplu, în carte este sugerat ca gura unui porc să fie umplută cu smochine uscate şi ca acesta să fie hrănit cu vin îndulcit cu miere înainte de a fi sacrificat. Peste 400 dintre cele 500 de reţete sunt servite cu sosuri de-ţi lasă gura apă.
Cartea poate fi citită aici, însă este o adevărată provocare să recreezi astfel de reţete, întrucât nu au cantităţi specifice şi nici nu este arătat timpul de gătire. Trebuie să te bazezi pe instinct.
The Life of Luxury - 300 î.Hr.
Primele trei intrări din această listă datează din timpul erei noastre, astfel că nu diferă prea mult ca formă de ceea ce folosim astăzi. Aceasta, însă, îşi are originea cu 300 de ani înaintea erei noastre şi este menită să fie amuzantă. Scrisă ca o parodie, se crede că această carte era pusă la dispoziţia invitaţilor în timpul banchetelor, pentru a chicoti în timp ce mâncau.
Cartea în sine nu a supravieţuit, dar este menţionată de Athaneaues într-o carte scrisă în 200 d.Hr, numită "Filosofi la cină". Poţi citi online bucăţile care au supravieţuit, aici.
Garum - 600-800 î.Hr.
Garum este o reţetă de peşte sărat, în care intră atâta sare câtă carne de peşte ai la dispoziţie. Laura Kelley, scriitor specializat în mâncăruri antice, a reuşit să identifice menţiuni ale acestui preparat ce datează din anii 600-800 î.Hr. Acest fel de mâncare necesită 9 luni de fermentaţie. Mai multe detalii poţi găsi aici.