Chiar daca studiile vorbesc despre beneficii, multe persoane nu beneficiaza de suficienta vitamina D. Iar daca nu petreci suficient timp la soare sau daca organismul tau are probleme in a absorbi vitamina D, inseamna ca nici tu nu ai o concentratie suficienta.
Rodia, fruct miraculos: 7 motive pentru care sa il consumi
Iata mai jos cateva sfaturi si recomandari pentru a te asigura ca organismul tau se bucura de beneficiile vitaminei D:
1. Lumina soarelui - indeamna corpul sa produca vitamina D. Dar din cauza riscului de cancer de piele, nu exista recomandari oficiale in privinta razelor de soare. Cu toate acestea, o mica expunere la soare fara factor de protectie solara poate sa iti fie benefica. Daca ai de gand sa obtii vitamina D de la soare, aproximativ 20-25 de minute de expunere poate fi de ajutor, spun specialistii in osteoporoza.
Insa la latitudini mai mari, in timpul iernii sau daca esti o persoana in varsta sau ai pielea mai inchisa la culoare, soarele va avea prea putine sanse pentru a-ti furniza necesarul zilnic de vitamina D.
2. Pestele gras - poate fi o sursa buna de vitamina D. Printre optiunile comune se numara somonul, pastravul, macroul, tonul si tiparul. Un file de somon de aproape 85 de grame contine aproximativ 450 de unitati internationale de vitamina D, adica o buna parte din cele 600 de unitati care sunt recomandate de autoritatile americane. In plus, mancand peste gras, primesti un bonus pentru o inima sanatoasa, si anume acizii grasi Omega-3.
3. Tonul la conserva. Pestele proaspat nu este singura modalitate prin care poti stimula aportul de vitamina D. Poti sa te bucuri de aceasta vitamina si dintr-o sursa precum conserva de peste. Conservele cu ton si conservele cu sardine contin vitamina D si sunt, de obicei, mai putin costisitoare decat pestele proaspat. In plus, produsele la conserva sunt usor de depozitat si le poti folosi dupa bunul tau plac.
4. Anumite ciuperci. La fel ca si oamenii, ciupercile au capacitatea de a produce vitamina D atunci cand sunt expuse la lumina ultravioleta. Cu toate acestea, ciupercile cresc de obicei in intuneric si nu contin vitamina D. Anumite tipuri de ciuperci, insa, sunt crescute in lumina ultravioleta pentru a stimula productia de vitamina D.
5. Laptele imbogatit cu vitamine. Aproape toate tipurile de lapte de vaca sunt imbogatite cu vitamina D, dar inghetata si branza nu sunt la fel de norocoase. In general, un pahar cu lapte de 230 ml contine cel putin 100 de unitati internationale de vitamina D, iar o portie de iaurt de 180 ml contine 80 de unitati internationale. Dar cantitatea de vitamina D poate fi mai mare (sau mai mica), in functie de cat de mult este imbogatit laptele.
6. Anumite tipuri de suc de portocale. Nu esti fanul produselor lactate? Nu este nicio problema. Poti sa obtii vitamina D din sucurile de portocale imbogatite. Un pahar de 230 ml de suc imbogatit cu vitamina D contine aproximativ 100 de unitati internationale, dar cantitatea variaza de la un brand la altul. Nu toate sucurile sunt imbogatite cu vitamina D, asa ca verifica eticheta.
7. Suplimentele alimentare. Suplimentele cu vitamina D te pot ajuta sa obtii doza zilnica ce este corespunzatoare pentru tine. Si nu sunt la fel ca suplimentele cu calciu, asa ca nu trebuie sa iti imparti doza de vitamina D, poti sa o iei pe toata de-odata. Cu toate acestea, prea multa vitamina D poate fi toxica. Vorbeste cu medicul tau de familie inainte de a alege un supliment alimentar.
8. Galbenusurile de ou. Ouale sunt o modalitate convenabila de a obtine vitamina D. Sunt o alegere populara cand vine vorba de micul dejun, pranz, cina, dar sunt folosite si in retetele pentru prajituri. De vreme ce vitamina D dintr-un ou provine din galbenus, este important sa folosesti oul in intregime - nu doar albusurile sau doar galbenusurile. Insa incearca sa nu iti iei doza zilnica de vitamina D doar din oua, deoarece acestea contin mult colesterol, care poate afecta sanatatea inimii tale.
9. Cerealele imbogatite cu vitamine. Daca vrei sa rontai ceva la micul dejun si sa te bucuri de vitamine, atunci orienteaza-te spre cerealele imbogatite. Alege o varianta care sa aiba putine calorii, dar cerealele sa fie imbogatite cu vitamina D.
10. Ficat de vita. Desi poate nu ti se pare cea mai apetisanta sursa, o portie de 100 grame de ficat de vita gatit sau fiert contine aproximativ 50 de unitati internationale de vitamina D - si alti nutrienti. In acelasi timp, organismul tau va primi vitamina A, fier si proteine. Insa ai grija, deoarece ficatul de vita este bogat in colesterol. (Sursa)
Citeste si: 5 semne care indica o deficienta de vitamina D