Numărul cazurilor este însă mult mai crescut, mai ales din cauza lipsei diagnosticului şi a tratamentului adecvat. Specialiştii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii estimează că până în anul 2020, numărul bolnavilor de osteoporoză va creşte la 1 miliard de locuitori.
Pentru că în primă fază nu doare, pacientele ajung la medic abia în stadiile avansate ale acestei boli, când "tratamentul" presupune de fapt o ameliorare a simptomelor şi o reducere a riscului de fracturi osteoporotice. Este important să reţii că osteoporoza se previne, nu se vindecă.
Primele semne ale osteoporozei şi factorii de risc
Manifestările osteoporozei în stadii incipiente pot cuprinde: dureri de spate (cauzate de tasarea vertebrelor), cele de la nivelul şoldului sau membrelor inferioare, apărute în special în timpul nopţii, scăderea progresivă în înălţime, postura încovoiată, îngreunarea capacităţii motorii, de a depune efort şi de a ridica greutăţi. În stadiile mai avansate ale osteoporozei, pacientele se confruntă cu fracturi frecvente cauzate de traumatisme minore.
Cauzele apariţiei osteoporozei sunt diverse, acestea putând fi împărţite în două categorii:
1. cauze asupra cărora nu se poate interveni: sex, vârstă, rasă, conformaţie corporală, antecedente familiale, prezenţa anumitor afecţiuni (diabet, artrită reumatoidă, dereglări hormonale).
2. cauze care pot fi controlate: tulburările de alimentaţie, sedentarismul, fumatul, consumul excesiv de alcool.
Calciul, mineralul esenţial pentru prevenirea osteoporozei
"Bea lapte să ai calciu!" Cu siguranţă îţi aduci aminte de vorbele mamei sau bunicii tale. Acest mineral este vital în toate etapele vieţii. Încă din burtica mamei, copilul are nevoie de calciu pentru a putea dezvolta ţesut osos.
Mai târziu, în copilărie şi adolescenţă avem nevoie de calciu pentru a oferi rezistenţă oaselor, pentru a regla funcţia musculară şi pentru a menţine sănătatea dinţilor, părului şi unghiilor. Necesarul de calciu creşte pe măsură ce îmbătrânim, în special atunci când intervine menopauza, iar nivelul hormonului estrogen scade semnificativ.
La fel de important este să i se ofere organismului cantităţi suficiente din acest mineral, deoarece organismul pierde calciu în fiecare zi prin piele, unghii, păr, transpiraţie, urină şi materii fecale. Aceste pierderi de calciu trebuie sa fie înlocuite zi de zi prin dietă sau medicamente care conţin calciu. În caz contrar, organismul foloseşte calciul din oase pentru a efectua diverse funcţii, facându-le aşadar mai slabe şi mai predispuse la rupere de-a lungul timpului.
Alimente bogate în calciu sunt laptele şi produsele lactate, tofu, peştele, sucurile de fructe, dar şi legumele verzi precum spanacul, mazărea, dovleceii, prazul, broccoli, castraveţii etc. Mare atenţie însă la excesul de sare şi cafeină! Alimentele foarte sărate, ceaiul negru, cafeaua pot reduce capacitatea corpului de a asimila calciul.
Vitamina D3 ajută la absorbţia calciului
Calciul nu acţionează de unul singur, ci are nevoie de susţinători pentru a ajunge acolo unde este nevoie de el. De aceea sunt indicate medicamente care conţin calciu + vitamina D3, un duo imbatabil ce ajută la absorbţia eficientă a calciului în organism. Un astfel de medicament este IDEOS, indicat în terapia adjuvantă pentru osteoporoză. Important de reţinut: vitamina D3 nu poate fi sintetizată prin alimentaţie, ci numai prin expunerea la soare timp de 10-15 minute sau prin suplimentele alimentare.
Exerciţiile fizice întăresc oasele
Pentru oase rezistente, nu este suficientă o alimentaţie ca la carte, ci este nevoie de un echilibru pe toate planurile. Mişcarea zilnică, evitarea obiceiurilor nocive (fumat, exces de alcool) şi odihna corespunzătoare sunt alte elemente ce contribuie la menţinerea în parametri optimi a sistemului osos. Mersul pe jos, joggingul moderat, dansul, tenisul, urcatul scărilor, aerobicul, stretchingul şi yoga sunt indicate atât pentru a preveni osteoporoza, cât şi pentru menţinerea greutăţii corporale, redobândirea energiei şi o stare psihică excelentă. Sursa: "Autograf", un proiect Deci Se Poate