Femeile sunt plătite în continuare mai puțin decât bărbații, șefele sunt o minoritate în multe domenii, iar maternitatea le pune în pericol dezvoltatea profesională, deși din ce în ce mai multe femei muncesc cot la cot cu bărbații și mai mult de jumătate dintre femeile lumii au acum un loc de muncă, dar potrivit Global Gender Gap Report doar 31% ocupă posturi de conducere. Iată care sunt actualele piedici din viața unei femei muncitoare:
1. Femeile sunt plătite mai puțin
Conform cercetărilor efectuate, femeile sunt plătte mai puțin decât bărbații și vor continua în acest ritm cel puțin încă două secole. De exemplu, cele din Marea Britanie sunt plătite cu o cincime mai puțin decât colegii lor și practic lucrează pe gratis primele 67 de zile dintr-un an.
2. Nici măcar la pensie nu există alinare
Cum femeile câștigă mai puțin, deși uneori lucrează chiar mai mult, multe dintre ele au pensii semnificativ mai mici decât omologii lor, ceea ce este îngrijorător, deoarece asigurările de sănătate sunt stabilite tot conform contribuțiilor și se presupune că sexul frumos trăiește mai mult decât cel tare.
3. Mișcarea #MeToo a scos la iveală unele probleme
Campania a ajutat la întâlnirea mai multor femei și conștientizarea acestora că nu sunt singurele care au sau au avut parte de cazuri de hărțuire sexuală, dar mișcarea a avut și anumite consecințe neașteptate. Mulți bărbați au mărturisit că s-au simțit obligați să promoveze anumite femei incapabile doar pentru a nu fi acuzați de discriminare.
4. Îndatoririle casnice împiedică avansarea profesională
Cercetările au demonstrat faptul că, de cele mai multe ori, femeile îndeplinesc majoritatea îndatririlor casnice, chiar dacă lucrează în afara casei cel puțin la fel de mult precum patenerii lor. Faptul că ele sunt tot timpul stresate și au mereu câte ceva care să le preocupe are un efect negativ asupra lor și le face incapabile să-și asume sarcini cu adevărat importante în proiecte de mare anvergură.
5. Mamele care stau acasă cu copiii își găsesc mai greu de lucru
Angajatorii discriminează femeile care și-au luat concediu maternal mai lung, pe motiv că nu ar avea experiență, deși profesional vorbind au aceleași capacități intelectuale și pregătire precum cele singure. Studiile au arătat că mamele care au stat acasă cu copii au jumătate din șansele unei femei fără obligații de a fi măcar chemate la interviu.
Cu toate acestea, perspectivele sunt mai bune conform unui studiu realizat de compania PwP, deoarece ambiția femeilor a crescut cu 82% și acestea sunt cu 77% mai încrezătoare în șansele lor de reușită și drumul către vârful ierarhiei în diverse întreprinderi. În plus, când femeile negociază o mărire de salariu, de cele mai multe ori, ele o primesc.