Ai mai jos 5 motive pentru care feedback-ul din partea celorlalți te reține de fapt de la a avea cele mai bune rezultate în munca ta.
1. Adesea, feedback-ul este prea vag
Feedback-ul pe care-l primești este adesea neclar și nu subliniază punctele în care trebuie să faci îmbunătățiri. Conform studiului menționat, dacă acesta este prea vag, femeile nu vor evolua în carieră, mai ales că bărbații primesc, de obicei, indicații mai precise. Un alt studiu a arătat că studenții de origine minoritară primesc evaluări mai puțin critice, din dorința ca aceștia să nu pară că au parte de tratament preferanțial.
2. De obicei, feedback-ul este sub formă de laudă
Când le ceri oamenilor să-ți ofere feedback, ei au tendința să te laude, iar un experiment a arătat că studenții cărora li se cere să evalueze la sfârșitul anului un curs, oferă adesea remarci pozitive, iar indicațiile pe care le primesc femeile la locul de muncă sunt laude scurte, fără a sublinia ce anume a decurs bine și ce anume trebuie îmbunătățit.
3. Feedback-ul este deseori asociat cu evaluarea
Cele două sunt de cele mai multe ori oferite împreună, deoarece, la școală, feedback-ul vine sub forma notelor, același lucru întâmplându-se și la locul de muncă cu evaluările periodice. Așadar, când oamenilor li se cere să ofere feedback, ei se gândesc mai mult la ceea ce au făcut alții în trecut, nu la cum se pot obține rezultate mai bune.
4. Sfaturile se concentrează pe ce se poate face
Când le sunt cerute sfaturi, oamenii se concentrează mai puțin pe evaluare și mai mult pe ceea ce se poate face în viitor. Nu poți schimba trecutul, dar viitorul depinde de acțiunile pe care le faci acum, iar studiile arată că oamenii care oferă sfaturi se concentrează mai mult pe oportunități și ceea ce poate cineva să îmbunătățească.
5. Sfaturile îți oferă o explicație detaliată
Când oamenilor li se cer sfaturi, nu feedback, ei includ mai multe detalii despre ceea ce poate fi îmbunătățit. De exemplu, același experiment cu studenții rugați să evalueze un curs, arată că dacă li s-au cerut sfaturi, ei au oferit explicații despre ce a mers bine și ce anume mai trebuie îmbunătățit, nu doar o părere generală.
Iată de ce feedback-ul nu te va ajuta
Cercetătorii de la Harvard au realizat un studiu conform căruia, uneori, feedback-ul nu te ajută neapărat să te dezvolți, cazuri în care a cere sfaturi este mult mai util.