Potrivit cercetării publicate în jurnalul Circulation, al American Heart Association, cele mai sănătoase obiceiuri în ceea ce priveşte somnul te feresc de afecţiuni ale inimii, scăzând riscul cu 42%.
O igienă a somnului corectă include: trezitul de dimineaţă, eventual la aceeaşi oră, un program de somn de 7-8 ore pe zi şi lipsa unor fenomene precum insomnia frecventă, sforăitul sau somnolenţa excesivă.
Studiul observaţional a analizat relaţia dintre tiparele sănătoase de somn şi afecţiunile inimii, incluzând date despre 408.802 subiecţi, cu vârste cuprinse între 37 şi 73 de ani, ce au fost culese între 2006 şi 2010, combinate cu un follow-up referitor la incidenţa afecţiunilor inimii în decurs de 10 ani de la încheierea colectării datelor, desfăşurat până în aprilie 2019.
Cercetătorii au analizat calitatea somnului şi tiparele generale de somn. Măsurătorile referitoare la calitatea somnului au inclus aspecte precum durata somnului, insomnia, sforăitul şi alţi factori ce pot influenţa somnul, precum perioada preferată de activitate (dimineaţa sau seara), cât şi somnolenţa pe timpul zilei.
"Scorul sănătăţii somnului pe care l-am creat a fost bazat pe evaluarea acestor comportamente de somn", a explicat Lu Qi, medic, profesor de epdemiologie, şi director al Obesity Research Center de la Tulane University din New Orleans.
Individual, criteriile analizate arată că riscul de apariţie a afecţiunilor inimii este:
- cu 8% mai scăzut la cei care se trezesc devreme;
- cu 12% mai scăzut la cei care dorm 7-8 ore pe zi;
- cu 17% mai scăzut la cei care nu au insomnie frecventă;
- cu 34% mai scăzut la cei care nu au raportat somnolenţă pe timpul zilei.
Foto Thomas Meier, Pixabay