Citeşte în continuare 10 cauze pentru care ritmul tău de pierdere a kilogramelor a încetinit şi aplică soluţiile potrivite!
1. La început, organismul elimină multă apă. În prima săptămână, încântarea pe cântar poate fi maximă: până la 4-5 kilograme pierdute dintr-odată! Însă peste jumătate din această greutate o reprezintă apa reţinută în ţesuturi şi reziduurile din tractul intestinal.
Nu uita însă că slăbirea corectă este din grăsime, iar un ritm de pierdere mai mare de 1 kg pe săptămână din grăsime (2 în total) nu este sănătos, ci periculos! Ai grjă ca acest ritm să se păstreze până ajungi la greutatea dorită.
2. Obişnuinţa organismului cu restricţia. Corpul tău reacționează imediat la o schimbare bruscă în alimentaţie, după care se obișnuiește. Din acest motiv, kilogramele se pierd mai greu, dar nu trebuie să disperi, nici să te înfometezi...
Soluţia este simplă: fă mişcare! Fie că mergi pe jos 5000-6000 de paşi pe zi (descarcă o aplicaţie pe telefon care să-ţi monitorizeze paşii) sau câţiva kilometri cu bicicleta, fie că alergi sau dansezi, faci înot, aerobic sau fitness, alege un tip de mişcare pe care să o faci zilnic, cu plăcere, pe termen lung. Nu uita că mişcarea regulată înseamnă sănătate şi siluetă de invidiat până la adânci bătrâneţi!
3. Metabolismul încetineşte dacă ţii dietă fără să faci mişcare. Metabolismul este motorul organismului, direct responsabil de arderile calorice şi este uşor de încetinit prin diete drastice, sedentarism şi excese alimentare, urmate de înfometare.
Dacă ții o dietă fără mișcare, metabolismul încetinește până la valoarea caloriilor pe care le mănânci. Însă poate fi accelerat prin mişcare (sportivii au cele mai mari rate metabolice), dar şi printr-o dietă bogată în legume şi fructe, adică fibre, vitamine și minerale, dar săracă în grăsimi de origine animală şi trans.
4. Ai început să te înfometezi. Este o greşeală pe care o fac cu precădere cele care vor să accelereze ritmul de slăbire, însă, din păcate, obţin efectul contrar.
Dacă aportul caloric scade sub 1000 de calorii pe zi, organismul intră automat pe modul „conservare” încetinind drastic metabolismul, iar procesul de slăbire îşi încetineşte considerabil ritmul.
5. Un corp mai greu arde calorii mai multe. Este motivul pentru care la început slăbeşti spectaculos, apoi ritmul de pierdere a kilogramelor încetineşte.
Spre exemplu, dacă înainte de dietă aveai un aport de 3000 de calorii pe zi (ceea ce te îngrăşa cu circa 0,5 kg pe săptămână) şi ai trecut la o dietă cu 2000, corpul, mai greu la început, le ardea pe toate, apoi apela la rezervele de grăsime. Dacă ai ajuns la greutatea la care organismului îi sunt suficiente 2000, nu mai apelează la rezerve decât dacă faci mişcare.
6. Nu respecți orele de masă. Nu este suficient să ţii o dietă hipocalorică pentru a slăbi. Ai nevoie de o împărţire corectă a caloriilor şi a macronutrienţilor din care sunt alcătuite (adică glucide, lipide, proteine) pe fiecare masă în parte, pe care să le serveşti la ore potrivite.
În prima parte a zilei trebui să mănânci 40% din aportul caloric al zilei în intervalul 8-12, prânzul (tot 40% din calorii) trebuie servit maxim până în ora 15, iar cina, cea mai săracă în calorii (doar 20%), trebuie servită cu cel puțin 3 ore înainte de culcare, altfel se depune...
7. Nu te hidratezi corespunzător. Hidratarea este crucială în procesul de slăbire. Organismul o foloseşte pentru disoluţia hranei în mici particule, dar şi pentru metabolizarea şi asimilarea ei. Fără apă suficientă, organismul nu funcţionează bine, se „dereglează” şi trimite creierului semnale greşite. Când nu consumi suficientă apă, resimţi o stare descurajantă de rău, somnolenţă sau... foame.
În curele de slăbire este indicat să bei cât mai multă apă pentru a prelungi senzaţia de saţietate. Mai mult, deshidratarea te face să mănânci mai mult. Când bei suficientă apă, poţi separa uşor senzaţia de sete de cea de foame.
8. Dormi mai puţin de 7 ore pe noapte. Lipsa de somn are consecinţe devastatoare asupra apetitului. Organismul simte nevoia să compenseze lipsa de somn prin mâncare. Un număr mai mic de 7 ore de somn pe noapte dereglează hormonal organismul, declanşează poftele şi mâncatul emoţional şi influenţează direct greutatea.
Hormonii direct influenţaţi sunt leptina, responsabilă cu senzaţia de saţietate, şi grelina, produsă de sistemul digestiv, care dă senzaţia de foame. Lipsa de somn scade nivelul leptinei şi creşte nivelul grelinei, iar organismul tânjeşte după dulciuri care să-i dea energia care îi lipseşte.
9. Ești sub influenţa stresului. E deja de notorietate faptul că stresul îngraşă, pentru că te face să mănânci mai mult fără să ai nevoie de acele calorii, pe fond emoţional.
Mecanismul a fost descoperit şi explicat de oamenii de ştiinţă: în momentele de tensiune, creşte nivelul hormonului de stres, cortizolul, ca reacţie de apărare a organismului. Când acest hormon o ia razna din cauza stresului, dulciurile par să fie singura consolare...
10. Ţi-ai pierdut motivaţia şi „ciupești” dieta, ceea ce te demotivează şi mai mult. Cele mai multe persoane, după câteva zile de „stagnare” ponderală se descurajează şi tind să abandoneze dieta sau să facă un exces, agravând problema. Sau se consolează cu numărul de kilograme pierdute până în momentul stagnării şi revin la dieta care le-a dus la îngrăşare. Ori au aşteptări prea mari de la dieta pe care o ţin (e periculos să slăbeşti de la 85 la 50 kg în 3-4 luni).
Reevaluarea jurnalului alimentar şi activităţii fizice, a orelor de masă şi a compoziţiei acestora, mai ales împreună cu un medic nutriţionist, te poate ajuta să-ţi dai seama unde apar micile nereguli sau abateri care te ţin pe loc ori a venit vremea să-ţi ajustezi dieta.
Învaţă să nu disperi. Nu degeaba se numeşte „războiul cu kilogramele”! Gândeşte-te bine de ce procesul tău de slăbire a încetinit sau a stagnat şi remediază cauza identificată. Aproape sigur este una (sau chiar mai multe) din cauzele expuse mai sus. Dacă nimic nu merge, aplează la un medic nutriţionist, care îţi va evalua situaţia prin ochii profesionistului.
Material realizat cu ajutorul Dr. Laura ENE, de la Clinica de Nutriție KiloStop