Carnea de miel - Este o carne roşie, bogată în acizi graşi Omega 3, zinc (100 g carne de miel conţine 40% din doza zilnică recomandată de zinc), complexul de vitamine B, este hipocalorică, din 100 g carne de miel (preparată numai la grătar sau la cuptor) asimilăm 160 kcal.
Cum se recunoaşte carnea de miel proaspătă?
Aprecierea prospeţimii cărnii de miel se realizează organoleptic, folosindu-se organele de simţ: văzul, mirosul şi pipăitul. Astfel, aprecierea organoleptică are în vedere următoarele:
1. aspectul: la carnea proaspătă, suprafaţa este acoperită cu o peliculă uscată, iar în secţiune, carnea este lucioasă şi slab umedă;
2. culoarea: la suprafaţă este roză, iar în secţiune culoarea este roşie, caracteristică speciei şi regiunii anatomice;
3. consistenţa: fermă şi elastică, urma lăsată de apăsarea cu degetul dispare repede;
4. mirosul: plăcut, caracteristic speciei;
5. grăsimea: albă şi compactă;
6. măduva oaselor: elastică, lucioasă, iar în secţiune umple complet canalul medular;
7. tendoane şi articulaţii: lucioase, elastice, tari, lichid sinovial limpede;
8. bulionul (fiertura de carne după sedimentare): limpede şi aromat, cu un strat de grăsime la suprafaţă.
Recomandările formulate de APC România: consumatorii sunt sfătuiţi să achiziţioneze miei verificaţi de către medicul veterinar, cu o greutate a carcasei de peste 12 kg.
Mieii sub această greutate au un conţinut ridicat de apă, ceea ce face ca prin operaţia de pregătire (fierbere, prăjire, frigere) să se diminueze cantitativ foarte mult (cantitatea de preparat aptă de consum).
Preţul unui kilogram de carne de miel variază de la 15 lei, în oraşele mici, la 28 de lei în marile oraşe (Bucureşti, Constanţa, Timişoara etc).
Atenţie: O găselniţă recentă a comercianţilor este afişarea preţului la carne de miel pentru 100 g de produs. Astfel, în unul din marile magazine ale Bucureştiului, preţul la carnea de miel era de 2,79 lei/100 grame.