Spălatul corect este cu siguranţă un aspect pe care trebuie să îl iei în considerare ca mămică, mai ales când este vorba de sănătatea copilului tău.
Asigură-te, înainte de toate, că te uiţi pe etichetele hăinuţelor nu doar pentru a vedea mărimea; aici găseşti o mulţime de informaţii utile, dar şi instrucţiuni de spălare.
Aşadar, dacă nu îţi surâde ideea de a spăla manual o mulţime de hăinuţe de bebeluş, îţi sugerăm să respecţi următoarele reguli şi recomandări, în special dacă vrei ca hainele să reziste şi să fie spălate în mod corespunzător.
Spălarea hăinuţelor nu trebuie privită ca o corvoadă
Deoarece nou-născuţii au pielea sensibilă (şi deoarece nu ştii cine a mai pus mâna pe hăinuţele micuţului înainte de a intra în posesia ta), este, în general, o idee bună să speli toate hainele înainte de a le folosi - adică înainte ca bebeluşul tău să le poarte.
O excepţie de la această regulă ar putea fi aplicată articolelor vestimentare de exterior, cum ar fi jachetele, vestele şi gecile din fâş care nu prea iau contact cu pielea bebeluşului (şi tind să nu fie prea uşor de spălat).
Un truc folositor pe care ai putea să îl iei în considerare este să pui toate obiectele vestimentare mici, cum ar fi soşetele de bebeluş într-o plasă de spălat hainele sensibile (aceasta protejează materialele în timpul spălării în maşina de spălat), care este un articol util atât în timpul procesului de spălare, cât şi în timpul stoarcerii.
Detergenţii
Este o recomandare comună cum că hainele bebeluşilor ar trebui să fie spălate separat, folosind detergenţi speciali care se presupune că lasă mai puţine reziduuri pe haine şi, prin urmare, au mai puţine şanse să provoace iritaţii ale pielii. Aşadar, evită să faci greşeala pe care o fac mulţi părinţi, şi anume să arunce în maşina de spălat hainele bebeluşului cu restul hainelor de la ceilalţi membri ai familiei, chiar dacă, aparent, acest lucru nu determină apariţia vreunei probleme de sănătate.
Poţi alege detergenţii aşa cum te sfătuiesc specialiştii - cumpără un detergent care miroase bine şi care îndepărtează murdăria de pe hainele bebeluşului tău, iar dacă vrei, poţi investi într-un detergent mai "blând", care este hipoalergenic, nu are atât de mult parfum în compoziţie precum ceilalţi detergenţi.
Îndepărtarea petelor
Cea mai bună abordare prin care poţi gestiona petele rămase pe haine (de genul celor apărute după contactul cu laptele de la sân, laptele praf, salivă sau fecale) este să încerci să le ştergi sau să le clăteşti imediat, cât sunt relativ proaspete. Dar asta este mai uşor de zis decât de făcut, în special dacă bebeluşul te-a pătat în timp ce îi schimbai scutecul sau îl alăptai.
Care este cea mai bună modalitate prin care poţi spăla hainele nou-născutului?
Bebeluşul tău este mic, dar cu siguranţă poate să producă un munte de haine murdare într-un scurt timp. Aşadar, ca mămică, trebuie să fii practică atunci când cumperi hăinuţe pentru copilul tău şi să te pregăteşti să le speli în mod corespunzător.
Atunci când cumperi haine noi pentru bebeluşul tău, cel mai bine este să le speli înainte ca micuţul tău să le poarte pentru prima dată. Această primă spălare te va ajuta să îndepărtezi orice urmă de substanţe şi orice particulă praf care pot irita pielea delicată a bebeluşului tău.
Unii părinţi preferă să folosească detergenţi non-bio (în original, "non-biological") pentru a spăla hainele bebeluşului lor. Detergenţii bio conţin enzime care ajută la îndepărtarea petelor, dar unii părinţi sunt îngrijoraţi de faptul că aceste enzime vor irita pielea bebeluşului. Nu există multe dovezi în acest sens, dar dacă vrei să joci pe un teren sigur, spală hăinuţele corect, aşa cum este scris pe instrucţiunile de spălare.
Dacă bebeluşul tău are pielea foarte sensibilă, probabil cea mai bună variantă ar fi să treci pe un detergent special pentru bebeluşi sau să îi ceri sfatul medicului pediatru. Acest tip de detergenţi au o formulă special creată pentru a nu irita pielea bebeluşului tău.
Temperaturile ideale de spălare
Desigur, tu poţi spăla hainele bebeluşului la temperaturi de 30 sau 40 de grade Celsius, deşi - spun specialiştii - spălarea hainelor la temperaturi scăzute te va ajuta să economiseşti bani. Dacă nu foloseşti un detergent diferit pentru hainele copilului tău, poţi spăla articolele vestimentare ale nou-născutului ca parte dintr-o încărcătură completă a maşinii de spălat (pentru un ciclu de spălare). Acestea tot vor fi spălate şi, în acelaşi timp, înseamnă că poţi pune hainele la spălat în mai puţine sesiuni.
Unele articole vestimentare speciale sau hăinuţe din lână sau materiale delicate nu sunt potrivite pentru maşina de spălat. Aşa că, deşi îţi va lua ceva timp, este de dorit să speli manual hăinuţele de acest gen ale bebeluşului, acele articole care necesită o îngrijire specială. Însă oricât ar fi de superbe şi frumoase hăinuţele de bebeluş, caută pe eticheta lor, înainte de a le cumpăra, informaţiile care confirmă că le poţi spăla la maşină. Surse: 1, 2, 3.