Te descriu oricare dintre aceste semne care indica o oscilatie nepotrivita a concentratiei glucozei din sange:
- te trezesti la cateva ore dupa ce ai adormit si iti este greu sa adormi din nou?
- tanjesti dupa cafea sau ai pofta de ceva cu mult zahar dupa-amiaza?
- esti somnoroasa dupa-amiaza?
- oboseala tae este ameliorata de faptul ca mananci?
- ai dureri de cap daca sari peste mese sau iei mesele cu intarziere?
- esti irascibila inainte de mesele principale?
- te ia cu tremurat daca mesele sunt intarziate?
- sete frecventa sau urinare frecventa?
Toate acestea sunt indicii ca organismul tau poate avea o perioada dificila in ceea ce priveste gestionarea glicemiei (concentratia de glucoza din sange).
De obicei, reglarea nivelului glucozei din sange este controlata de ficat si pancreas, dar atunci cand aceste organe sunt impovarate, glicemia ta scade prea mult (se numeste hipoglicemie) si determina glandele tale suprarenale sa se implice in aceasta "lupta".
Glandele suprarenale elibereaza hormoni de stres care ii semnalizeaza ficatului sa descompuna proteinele si grasimile pentru energie (acest lucru determina un mare stres la nivelul corpului tau si inflamatie).
De ce este importanta concentratia glucozei din sange? Hormoni sexuali, digestie si metabolism!
In primul rand, productia de hormoni nu va incepe fara sa existe un echilibru al nivelului concentratiei de glucoza din sange. Imposibilitatea de a echilibra glicemia stimuleaza eliberarea de cortizol si adrenalina (hormonii de stres).
Hormonii stresului blocheaza producerea sanatoasa a hormonilor sexuali, deoarece reproducerea NU este o prioritate atunci cand corpul tau este sub influenta stresului (organismul tau are prioritati, iar principalul lucru este supravietuirea, in detrimentul reproducerii).
Concentratia glucozei din sange este, de asemenea, importanta pentru digestie si asimilare. Atunci cand raspunsul la stres este pe butonul "pornit", digestia este pe butonul "oprit" (dintr-un motiv similar – supravietuirea in situatii stresante are prioritate comparativ cu digestia).
Daca acesta nu este un motiv suficient pentru ca tu sa iti doresti sa iti echilibrezi concentratiei de glucoza din sange, acesta cu siguranta te va convinge. Fara o glicemie echilibrata, corpul tau nu va produyce suficient T3 (un hormon tiroidian activ) pentru a sustine un metabolism sanatos. Sursa.
Citeste si: 4 moduri prin care sa te detensionezi dupa o saptamana de munca
Cele mai sanatoase ceaiuri pe care le poti bea de dimineata pana seara
Cele mai bune alimente pe care sa le mananci cand esti stresata