Din curiozitate, poate şi tu te-ai întrebat la un moment dat dacă mirosul cafelei poate face ceva corpului tău, în special creierului. Noi toţi ştim că dacă bei cafea, cofeina îţi afectează organismul şi creierul, dar oare se întâmplă ceva cu creierul şi corpul tău doar prin simplul fapt că ai mirosit cafeaua? Se pare că da.
Atunci când tu miroşi cafeaua, creierul se schimbă, se transformă, genele latente sunt activate, iar tu tot vei obţine o creştere a energiei.
Publicaţia "The Journal of Agricultural and Food Chemistry" a descoperit că nivelurile a 13 gene specifice au fost diferite în rândul şoarecilor de laborator care au avut parte de stres şi în rândul altui grup de şoareci de laborator care au fost stresaţi, dar care au mirosit cafea.
Oamenii de ştiinţă au descoperit că 11 dintre cele 13 gene implicate în acest proces aveau niveluri mai ridicate în grupul de şoareci care, deşi erau supuşi stresului, au mirosit cafea. Aceleaşi gene au avut o activitate mai scăzută la şoarecii care nu au mirosit cafea, în ciuda stresului la care au fost supuşi.
Proteinele sunt un rezultat al efectelor atribuite unei anumite gene, iar din această cauză, cercetătorii au analizat şi proteinele, iar apoi au descoperit că acestea erau diferite în ceea ce priveşte ambele grupuri de şoareci. O proteină despre care se ştia că are proprietăţi antioxidante avea un nivel mai ridicat la şoarecii care au fost expuşi la aroma de cafea.
Se crede că schimbările de la nivelul genelor şi efectelor atribuite proteinelor ajută persoana care miroase cafeaua să facă faţă mai bine stresului şi lipsei de somn, după cum se observă schimbările produse la şoareci în studiul menţionat mai sus.
Dincolo de asta, există şi o legătură emoţională. Un miros sau o aromă poate scoate la iveală o amintire datorită modului în care funcţionează "firele" din creierul nostru. Nervii noştri olfactivi sunt legaţi de centrul creierului care este responsabil de emoţii.
Iar mirosind cafeaua, îţi stimulezi celulele nervoase olfactive. Asta înseamnă că, dacă ai amintiri emoţionale păstrate în creier şi acestea sunt legate într-un fel sau altul de cafea, aceste amintiri pot reveni în minte pe măsură ce miroşi din nou cafeaua.
Însă ce înseamnă acest lucru? Ar putea fi vorba de o varietate de lucruri. De pildă, dacă ai avut un tată abuziv care obişnuia să bea cafea zilnic, răspunsul emoţional la cafea pe care ţi-l poate da creierul tău s-ar putea să nu fie tocmai unul pozitiv. Această emoţie poate fi recunoscută în mod conştient sau poate trece sub "radarul" tău, fără ca tu să îţi dai seama.
Dacă mama iubitoare sau tatăl iubitor obişnuia să bea cafea, s-ar putea ca atunci când intri într-o cafenea să simţi că eşti din nou acasă, în siguranţă, sub acoperişul părinţilor tăi. Toate aceste trăiri sunt subiective şi sunt influenţate de experienţele tale din jurul oamenilor care beau cafea (cel mai probabil experienţe şi oameni din copilărie), scriu cei de la healthywildandfree.com.