Lămâia este unul dintre cele mai faimoase alimente din lume, cunoscută pentru gustul pe care îl oferă alimentelor în bucătărie, dar şi pentru proprietăţile medicinale extrem de puternice pe care le are.
Încă din antichitate, sucul de lămâie şi-a făcut loc în sute de reţete şi remedii deoarece are un gust special, dar şi pentru că în acest suc se găsesc o mulţime de nutrienţi şi antioxidanţi esenţiali pentru o bună funcţionare a corpului.
Lămâia, după cum s-a dovedit, are puterea de a detoxifica organismul, de a sprijini funcţia organelor cu rol de purificare. De asemenea, lămâia întăreşte sistemul imunitar şi încetineşte acţiunea radicalilor liberi pentru a preveni dezvoltarea diferitelor boli.
Ceea ce puţină lume ştie este că o parte importantă a nutrienţilor din lămâie sunt prezenţi în coaja de lămâie (în învelişul exterior), coajă care este de obicei aruncată.
Chiar în coaja de lămâie există o concentraţie ridicată de antioxidanţi şi uleiuri esenţiale, potrivit unui studiu recent, care ar putea fi benefici pentru tratamentul împotriva cancerului.
Terapia anti-cancer cu lămâie congelată
De mai mulţi ani, comunitatea ştiinţifică a recunoscut şi a demonstrat că lămâia are proprietăţi antibiotice şi antivirale, este capabilă să încetinească acţiunea diverselor microorganisme care provoacă infecţii şi boli. De asemenea, lămâia s-a dovedit a fi un tratament eficient împotriva viermilor şi paraziţilor intestinali, hipertensiunii arteriale şi a multor afecţiuni ale sistemului nervos.
Ceea ce nu se ştia până de curând este că lămâia are, de asemenea, efecte împotriva cancerului care ar putea sprijini tratamentul diferitelor tipuri de cancer, având un impact chiar mai pozitiv decât chimioterapia.
Despre ce este vorba? Specialiştii presupun că este implicată puterea medicinală a extractului de lămâie: acesta are un efect puternic împotriva celulelor canceroase, de vreme ce eset capabil să le distrugă fără să altereze celulele "normale" - una dintre principalele probleme ale chimioterapiei. Având proprietăţi alcaline, extractul de lămâie alterează mediul şi împiedică dezvoltarea cancerului care creşte rapid în corp.
Concluziile a peste 20 de cercetări au determinat că anumiţi compuşi cunoscuţi sub numele de "limonoizi", prezenţi în cantităţi uriaşe în fructele citrice, sunt responsabili de existenţa acestor proprietăţi anti-cancer ale lămâii, în special împotriva celulelor care provoacă cancerul la sân.
De fapt, s-a demonstrat că acidul citric este de 10.000 de ori mai eficient decât Adriamycin, un medicament folosit la nivel mondial ca tratament chimioterapeutic pentru a împiedica răspândirea cancerului. Cel mai bun lucru dintre toate, spre deosebire de tratamentele medicamentoase, extractul de lămâie nu distruge celulele bune, aşa că este complet sigur.
Compuşii numiţi limonoizi citrici ar putea avea, de asemenea, efecte pozitive în tratamentul unor boli precum: cancerul colorectal, cancerul de pancreas, cancerul de prostată, cancerul la ficat, neuroblastom (un tip de cancer care se dezvoltă ȋn celulele nervoase din mai multe zone ale corpului), leucemie, scriu cei de la healthadvisorgroup.com.
Remediul: o lămâie întreagă, congelată şi dată prin răzătoare
Ceea ce ne sfătuiesc specialiştii este să profităm de proprietăţile anti-cancer ale lămâii şi să consumăm regulat lămâie, fără să îndepărtăm coaja şi fără să stoarcem sucul din fruct.
Modalitatea corectă prin care poţi face asta este să obţii coaja de lămâie după congelarea fructului.
Pentru început, spală şi dezinfectează fructele citrice, folosind puţină apă cu lămâie, cu bicarbonat de sodiu sau oţet de mere. Acest lucru este foarte important, mai ales când nu ştii de unde provin fructele. Atunci când sunt curate, ia lămâile şi du-le în frigider. Lasă-le acolo până când se întăresc şi devin ca gheaţa. Odată ce sunt gata, scoate lămâile din congelator şi foloseşte o răzătoare pentru a obţine o coajă de lămâie sub formă de pudră şi totodată pulpa de lămâie congelată.
Pudra de lămâie pe care o obţii astfel o poţi adăuga în multe preparate şi mâncăruri, dar şi în băuturi speciale, precum sucurile şi cocktailurile. Are acest remediu acelaşi efect ca atunci când consumi suc de lămâie? Desigur că nu. Sucul de lămâie are proprietăţi grozave care sunt preţuite în multe tratamente de însănătoşire.
Cu toate acestea, când este vorba de cancer, efectele sucului de lămâie nu sunt suficiente şi este bine să le completezi cu nutrienţii necesari din coaja de lămâie. Este adevărat că în coaja de lămâie se află cei mai mulţi limonoizi şi alţi antioxidanţi care sunt responsabili de reducerea şi eliminarea diferitelor tipuri de tumori maligne.
De fapt, se estimează că o lămâie întreagă poate conţine până la 22 de agenţi anticancerigeni, printre care se numără şi: limonenul, pectina din citrice, glicozide flavonoidice, vitamina C.
Cât de eficientă este coaja de lămâie congelată în tratarea cancerului?
Potrivit informaţiilor furnizate de organizaţia australiană "Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization" (CSIRO), lămâia integrală (cu coajă, pulpă şi suc) poate reduce anumite forme de cancer cu până la 50%. Ca metodă de prevenţie a bolii, este recomandat să consumi cel puţin 150 de grame de citrice, pe săptămână. (Via)