Cercetarea modului în care oamenii se mişcă atunci când sunt expuşi la diferite genuri de muzică este o unealtă excelentă pentru cercetătorii care caută să înţeleagă cum şi de ce ne influenţează sunetele.
În ultimii ani, cercetătorii de la Centre for Interdisciplinary Music Research din cadrul University of Jyväskylä din Finlanda au folosit tehnologia de captură a mişcării - aceeaşi pe care o folosesc cei de la Hollywood - pentru a scoate la iveală faptul că felul în care dansezi spune multe despre tine şi trădează cât de extrovertit sau nevrotic eşti, care îţi este dispoziţia şi chiar cât de mult empatizezi cu cei din jut.
Recent, cercetătorii au descoperit ceva ce i-a surprins. "Noi nu căutam, de fapt, aceste rezultate, întrucât ne-am propus ca studiul să urmărească cu totul altceva. Ideea iniţială era să vedem dacă putem folosi inteligenţa artificială pentru a identifica genul de muzică pe care dansau subiecţii, bazat pe mişcările acestora.", a explicat Dr. Emily Carlson, autorul studiului.
Participanţii la studiu au fost analizanţi în timp ce dansau pe opt genuri diferite de muzică: blues, country, dance/electronic, jazz, metal, pop, reggae şi rap. Singura indicaţie pe care au primit-o a fost să asculte muzica şi să se mişte cât mai natural.
Din păcate, algoritmul folosit a fost capabil să identifice genul de muzică în numai 30% din cazuri. Cercetătorii au fost şocaţi să afle, însă, că acesta a reuşit, totuşi, să identifice corect care dintre subiecţi dansa în 94% din cazuri. Lăsat la voia întâmplării (dacă computerul ar fi trebuit să ghicească fără să primească absolut nicio informaţie în prealabil), acurateţea aşteptată ar fi fost de mai puţin de 2%. "S-ar părea că mişcările de dans ale unei persoane sunt ca un soi de amprentă. Fiecare persoană are o semnătură de mişcare unică, care rămâne aceeaşi indiferent de genul de muzică ascultat.", subliniază coautorul studiului, Dr. Pasi Saari.
Cu toate acestea, unele genuri de muzică au avut un impact mai mare asupra mişcărilor individuale. Astfel, computerul a fost mai puţin capabil să identifice indivizii atunci când aceştia dansau pe muzică metal. "Există o asociere culturală puternică între metal şi anumite tipuri de mişcări, precum datul din cap. Este posibil ca acest gen de muzică să îi fi determinat pe subiecţi să se mişte în mod similar, făcând mai dificil procesul de identificare.", a adăugat Saari.