Despre Ligia si numeroasele ei activitati in universul raw vegan
La 34 de ani, Ligia Pop este autoarea cartilor de bucate: „Retete Vegane Fara Foc”, „Deserturi pentru Parinti si Copii Sanatosi” si a cartii „Germeni si Vlastari - Surse de Sanatate si Energie”, este raw food chef (adica bucatar specializat in bucataria vegetala fara foc), sustine demonstratii culinare si organizeaza bi-anual expozitii nationale pentru promovarea unui stil de viata sanatos. In plus, ea este gazda show-ului TV online, Ligia's Kitchen.
Insa dincolo de acestea, Ligia Pop este licentiata in muzica de catre Universitatea de Arte “George Enescu” din Iasi, profesoara de pian si autoarea metodei inovative de pian, Pasi in Lumea Muzicii, a fost premiata ca important promotor al alimentatiei sanatoase in Romania in cadrul galei „Ce Se Intampla Doctore” si a fost castigatoarea - alaturi de alti 15 bucatari din lume - a titlului international „YouTube Next Chef”. Pentru mai multe amanunte despre Ligia Pop, vizitati site-ul ei la www.ligiapop.com.
In urma cu cateva luni, Ligia Pop isi anunta fanii prin intermediul blogului ca tocmai devenise mamica. Duminica, 10 martie 2013, la ora 12.00, s-a nascut fetita ei, Sophie Vanessa. Ligia le-a marturisit atunci admiratorilor ei ca a nascut pe cale naturala, in cadrul unei clinici private din Brasov. O mare parte a travaliului a petrecut-o acasa, insa chiar daca si-a dorit foarte mult sa nasca acasa, la un moment dat, povestea ea, s-au ivit complicatii si a ales sa petreaca restul travaliului si nasterea la clinica din Brasov. Rezultatul: bebelusa ei a trecut cu bine de acest moment si s-a nascut teafara.
Ca epilog, Ligia le promitea fanilor ei ca le va oferi mai multe amanunte despre sarcina si nastere in cartea la care a lucrat in tot acest timp si pe care o va finaliza cat de curand.
„Viata mea s-a schimbat major, in sensul ca, daca pana acum imi concentram atentia in mare parte doar asupra activitatii mele, acum Sophie Vanessa este centrul atentiei mele si restul activitatilor sunt pe plan secundar. Nu am abandonat proiectele noastre, chiar acum lucrez la finalizarea unui fel de "jurnal de sarcina" care doresc sa-l public in vara sau toamna aceasta”, ne-a marturisit Ligia Pop despre cum s-a transformat viata ei in ultimele trei luni.
Parinti sanatosi, copii sanatosi
Ceea ce stiam deja despre Ligia m-a facut sa imi indrept atentia catre o noua etapa din viata ei, de cand a devenit parintele unei frumoase bebeluse. Acum Ligia este mamica si are un copil sanatos, dar am vrut sa stiu ce transformari au survenit in viata ei si cum a reusit sa le depaseasca cu brio, pentru ca – sa recunoastem - mamicilor nu le este usor sa revina la silueta de dinainte de nastere, mai ales cand sunt nevoite sa aiba grija de bebelus, de sot si de intreaga gospodarie.
Din fericire, pentru Ligia sarcina nu a fost o perioada dificila, ba din contra, schimbarile hormonale care s-au produs in organismul ei au fost lente si s-a simtit foarte bine in cele 9 luni.
„Datorita unui stil de viata linistit, combinat si cu o alimentatie vegana, in timpul sarcinii am trecut lent prin schimbarile hormonale majore. Pe parcursul intregii sarcini m-am simtit superb si am avut parte de foarte putine asa zise "reactii normale" ale corpului in sarcina, am fost mereu plina de energie si putere, am avut o activitate intensa cu multe calatorii, lansari de carte si evenimente mondene si doar in ultima luna de sarcina am inceput sa ma simt mai greoaie, insa eram tot plina de viata”, a recunoscut Ligia Pop.
„As fi putut sa ma ingras serios in timpul sarcinii daca as fi mancat traditional”
In timpul sarcinii, autoarea cartilor de bucate ne-a marturisit ca s-a ingrasat doar in jur de 11 kilograme, insa acestea s-au adaugat in functie de cresterea si de evolutia bebelusului ei.
„As fi putut sa ma ingras serios si totodata as fi putut sa am parte de multe reactii din partea corpului daca as fi mancat traditional, asa cum multe viitoare mamici au parte. Istoricul familiei mele o dovedeste si insusi eu ma cunosc, fiindca stiu ca pot lua in greutate foarte usor daca consum produse animale”, a subliniat raw vegan chef-ul. Insa in primele luni dupa nastere, Ligia a reusit sa dea jos kilogramele acumulate. „Imediat dupa nastere am avut 57 kg si acum, dupa aproape 3 luni am 53 kg. Greutatea mea normala este de 51-52 kg”, a recunoscut Ligia Pop.
In perioada alaptarii, o femeie are nevoie zilnic de 500 calorii in plus
Faptul ca o alapteaza pe micuta Sophie Vanessa a ajutat-o foarte mult pe Ligia sa isi recapete silueta de dinainte de nastere. Insa – cel mai important lucru de retinut – Ligia a inteles ca nu trebuie sa faca excese in ceea ce priveste alimentatia si ca cel mai mult conteaza calitatea preparatelor pe care le consuma – ale caror proprietati se transmit cu usurinta de la mama la copil.
„Alaptarea - se stie - ca ajuta foarte mult sa pierzi kilogramele acumulate in exces in timpul sarcinii, insa si alimentia isi spune cuvantul. Am auzit mamici care imediat dupa nastere s-au apucat sa consume multe lactate si patiserii, care pe langa faptul ca nu le-au lasat sa slabeasca, au dat si dureri de burtica si alergii la bebelusi. Sa nu uitam ca, daca inainte de sarcina, avem zilnic nevoie de doar 300 calorii in plus, echivalentul unui baton de fructe, in alaptare avem nevoie de 500 calorii si nu de mancare in exces. Sa retinem ca intotdeauna calitatea trebuie aleasa in locul cantitatii si acesta este unul dintre secretele mele”, a subliniat bucatarul specializat in bucataria vegetala fara foc.
Un alt avantaj al atentiei la detalii si la calitatea produselor pe care le-a folosit si-a spus cuvantul in stilul de viata al Ligiei, care nu a avut vergeturi si nici pete dupa cele 9 luni de sarcina.
„Imediat dupa ce am nascut - la doua, trei saptamani - deja toata pielea dupa burta se retrasese intr-un mod superb si aratam ca si cum eram balonata si nici decum ca am nascut de curand. Pielea era foarte putin schimbata, insa fiindca in timpul sarcinii zilnic ma dadeam pe burta, coapse si spate cu uleiuri presate la rece, n-am avut nici o urma de vergetura sau pata, spre bucuria mea”, a subliniat cel mai important promotor al alimentatiei sanatoase in Romania.
Dieta a ajutat-o sa isi redobandeasca energia
Dupa nastere, Ligia Pop ne-a marturisit ca a urmat alimentatia pe care a avut-o si inainte, si anume cea raw si vegana; adica a consumat un procent cat de mare de cruditati, dar si un procent mic de mancare gatita fara nici un produs animal - fara lactate si fara oua.
„Imediat cum am venit acasa de la maternitate, m-am pus pe sucuri verzi si smoothie-uri cu chlorella si spirulina, care m-au ajutat sa-mi redobandesc energia. Am incercat sa mananc orice si pe masura ce le incercam, in cantitati mici sau mai mari, observam reactia bebelusei si le lasam in alimentatie sau le scoteam. M-am ferit de preparatele din familia verzei si a fasolei, mai putin de linte si naut, am mancat fructe multe, mai putin capsuni de la care bebelusa a reactionat imediat si am invatat ca orice aliment nou trebuie introdus incet si usor in alimentatia femeii care alapteaza”, ne-a povestit Ligia Pop despre dieta pe care a urmat-o.
„Daca alegem sa avem o alimentatie vegetariana sau raw, trebuie sa fim foarte bine informati inainte de a pleca la drum”
Ca orice femeie care are grija de dieta ei, Ligia ne-a explicat ca au fost si cateva alimente si preparate pe care nu le-a consumat deloc in perioada sarcinii.
„Cred ca, in special in timpul sarcinii, produsele de origine animala si produsele de panificatie ar trebuie evitate in mare parte, asa cum recomanda si multi specialisti americani, care atrag atentia ca acestea obosesc ficatul si suprasolicita rinichii, organe deja obosite si suprasolicitate de sarcina, dar sunt si foarte slabe din punct de vedere nutritional”, a explicat bucatarul specializat in bucataria vegetala fara foc.
Ligia ne-a amintit in timpul interviului de un studiu recent care a dovedit ca trupul uman nu poate asimila calciul din lactate deoarece nu contine magneziu ci, din contra, lactatele scot calciul din corp si provoaca daune majore intrucat elimina din corp si alte minerale.
„Este o discutie lunga pe aceasta tema, insa trebuie sa retinem ca in orice alimentatie pot sa fie carente daca nu exista diversificare. Daca alegem sa avem o alimentatie vegetariana sau raw, trebuie sa fim foarte bine informati inainte de a pleca la drum si diversificarea in alimentatie trebuie planifica cu cap. Am auzit de cazuri in care multi asa zisi vegetarieni/vegani au avut carente majore si asta din cauza ca nu au avut diversitate in alimentatie, sau mai rau, multi au consumat multe prajeli sau multe junk-food-uri aparent sanatoase din ingrediente vegetale”, atrage atentia autoarea Ligia Pop.
Sfaturi pentru proaspetele mamici de la Ligia Pop: „Sa nu incerce sa fie super-women!”
Referitor la perioada de dupa nastere, Ligia Pop are cateva sfaturi si recomandari pentru viitoarele si proaspetele mamici.
„Sfaturi ar fi multe si vor fi gasite in "jurnalul meu de sarcina", insa pana atunci proaspetele mamici, in special cele care au primul copil, sa nu uite ca trebuie sa aiba multa incredere in ele si sa ceara ajutor cand au nevoie. Sa nu incerce sa fie super-women, dorind sa faca totul de unele singure ci sa aiba curajul sa apeleze in special in primele luni de la nastere la ajutorul sotului, familiei si a prietenilor”, a subliniat Ligia Pop.
De asemenea, un alt factor asupra caruia atrage atentia Ligia este relatia dintre mama si bebelus.
„Proaspata mamica trebuie sa isi focuseze atentia pe relatia ei cu bebelusul si pe multa odihna si sa creada cu tarie in dezvoltarea normala a bebelusului si a relatiei armonioase mama-copil. Dar pe deasupra la toate acestea, sa nu uite si de tatal copilului, pentru ca relatiile dintre soti de multe ori sufera inainte si dupa nastere”, a explicat autoarea.
Sportul si o alimentatie bazata pe cruditati, seminte si nuci – un ajutor pretios pentru femeile care tocmai au nascut
Ca o completare la sfaturile si recomandarile de mai sus, Ligia ne-a explicat ce anume ar trebui sa le motiveze pe proaspetele mamici sa adopte (dupa nastere) o alimentatie cat mai sanatoasa pentru a slabi intr-un mod armonios.
„De multe ori, imediat dupa nastere, femeile se simt epuizate si isi doresc sa manance fara restrictii pentru a isi recapata fortele. Din pacate un corp obosit nu se poate reface cu produse animale, patiserii si prajeli care suprasolicita tot sistemul digestiv si dau constipatii, ci mai degraba cu multe cruditati, seminte si nuci, vlastari proaspeti (sa nu se confunde cu seminte germinate), alge marine precum spirulina si chlorella, multe sucuri delicioase si energizante din frunze comestibile si mar, sau morcovi/sfecla si frunze diverse: spanac, telina, patrunjel, diverse soiuri de salate, macris etc. Toate acestea, chiar daca este greu de crezut, ofera energie atat de necesara dupa nastere, ajuta corpul sa se refaca rapid si sa aiba putere sa faca fata la noile schimbari in program si sa se scape de kilogramele in plus”, ne-a detaliat Ligia Pop lista de alimente care energizeaza organismul dupa nastere.
Fiind foarte activa, Ligia si-a alocat putin timp pentru a face miscare. „La o saptamana de la nastere m-am apucat de exercitii foarte usoare de gimnastica, fiindca oasele si coloana nu erau total re-aranjate. Sotul meu m-a ajutat mult si chiar daca imi alocam 3-5 minute de exercitii usoare, zilnic sau la doua zile, a ajutat”, a marturisit ea.