Ligia Pop, cunoscut raw food chef şi totodată consultant în nutriţie, ne oferă răspunsurile la aceste întrebări şi ne explică ce înseamnă, în zilele noastre, să promovezi un stil de viaţă sănătos, mai ales că tânăra face acest lucru de mulţi ani prin intermediul cărţilor şi show-urilor TV online ce îi poartă semnătura.
Ce înseamna raw food în România anului 2015?
Ligia Pop: Pentru început ar trebui să definim ce înseamnă conceptul de raw food în lumea întreagă. Nu este aşa cum se aşteaptă toţi şi nu va fi niciodată, 100% mâncare nepreparată termic, ci este un procent cât mai mare de crudităţi, ideal 50-70%, crudităţi cât mai proaspete şi cât mai locale (aici nu intră crudităţile aduse din alte ţări, în special iarna), şi restul de 30-50% alimentaţie ori traditională gătită, ori vegetariană sau vegană, în funcţie de cum alege fiecare.
Printre raw foodiştii din întreaga lume există o întrebare comună, şi anume: "ce procent de raw food consumi?" Fiecare om decide acel răspuns pentru el sau ea însuşi/însăşi. Ca o definiţie, bucătăria fără foc foloseşte ingrediente de origine vegetală combinate cât mai corect din punct de vedere nutriţional. Se folosesc legume, vlăstari (seminţe germinate de legume), frunzoase folosite pentru sucuri, fructe, seminţe, nuci, alge marine, superalimente etc.
Denumirea "raw vegan" înseamnă alimentaţia vegană fără foc (vegan înseamnă fără ingrediente de origine animală, ci doar vegetală), în care alimentele de bază sunt: legumele; germenii şi vlăstarii; seminţele şi nucile; fructele în stare naturală sau uscată; superalimentele.
Cum a început totul? Ce anume de-a determinat să promovezi un stil de viaţă sănătos şi să devii raw food chef?
Ligia Pop: Despre preparate din crudităţi am aflat din copilărie, însă prin anii '80 încă nu exista aparatura performantă din ziua de azi cu care se pot face atâtea minunăţii. Pe atunci totul era foarte simplu şi se rezuma la combinaţii de salate şi deserturi din seminţe încolţite şi nuci combinate cu fructe.
Fiind de o viaţă în căutarea unei alimentaţii care să mă facă să mă simt bine, să îmi menţină sănătatea şi să mă ajute să îmbătrânesc graţios, am apelat în timp la tot felul de alimentaţii. În copilărie am fost vreo 10 ani vegetariană, după care împreună cu familia am început din nou să consumăm preparate animale, iar mai târziu am devenit din nou vegetariană.
Timpul a trecut şi în 2008, fiind în SUA şi aflând la CNN de Angela Stokes care slăbise vreo 70 de kg consumând doar raw food, am început singură să descopăr delicioasele preparate raw "moderne", care erau total deosebite de tot ce încercasem în România în copilărie.
În timp, am descoperit restaurantele raw food şi institutele de sănătate, care erau de zeci de ani în America, doar că eu şi soţul meu nu aflasem mai devreme de ele. Şi uite aşa a început căutarea şi perfecţionarea mea şi totodată dorinţa de a împărtăşi cu românii de pretutindeni, prin intermediul site-ului, tot ce învăţam şi aplicam în viaţa de zi cu zi.
Din 2009 şi până în prezent, am început în Romania o campanie intensă de mediatizare, de publicare de articole în reviste şi apariţii în diverse televiziuni, prin demonstraţii culinare live şi video-uri demonstrative care au ajutat mii de oameni, dar şi cele 5 cărţi ale mele care au venit ca o completare la tot ce făceam, plus expoziţiile noastre din Bucureşti şi din ţară.
Şi uite aşa totul a ajuns la amploarea care se află astăzi domeniul de raw food din România şi ne bucurăm că acest stil de alimentaţie ajută atât de multă lume. Dorinţa noastră a fost şi este să nu facem o ţară de vegetarieni sau raw foodişti, ci doar să le amintim oamenilor care au o alimentaţie tradiţională că pot consuma cu plăcere o cantitate mare de crudităţi sub forma unor reţete delicioase, sănătoase şi care nu îngraşă.
De ce crezi că merită promovată o alimentaţie bazată în cea mai mare parte pe crudităţi? Ce beneficii au alimentele raw, crude, realizate fără foc?
Ligia Pop: Introducerea unui procent mare de crudităţi într-o diversitate largă aduce nenumărate beneficii asupra organismului. Marea majoritate a celor care încearcă prin alimentaţie să îşi aducă o stare de bine în corp, de cele mai multe ori se interesează de sănătatea întregului: minte, trup şi suflet sănătos.
Atunci când detoxifierea se face pe toate nivelele, toate stările de dinainte de oboseală, moleşeală, lipsa energiei sunt înlocuite cu un complex de energie, putere, claritate mentală, stare de bine, linişte interioară, pierderea kilogramelor care sunt în plus, dispariţia celulitei, tonifierea pielii, menţinerea unui corp sănătos şi încetinirea procesului de îmbătrânire etc.
Există dezavantaje în alimentaţia vegană fără foc?
Ligia Pop: Dezantaje există când persoana nu este bine informată şi nu are o diversitate mare în alimentaţie. Cu o alimentaţie bazată în mare parte pe crudităţi şi o paletă largă de ingrediente raw din natură, de cele mai multe ori se rezolvă carenţe mai vechi şi asta doar dacă există la bază multă informaţie. Este ceea ce lipseşte la mulţi raw foodişti din România.
Carenţe există în orice alimentaţie, fiindcă, să fim serioşi, alimentaţia noastră în general este foarte slabă nutriţional. S-a dovedit chiar că în special cei care consumă multe produse animale au carenţe majore de calciu, proteine şi B12, fiindcă acestea nu sunt de calitate în produsele animale din zilele noastre şi corpul nu le recunoaşte şi, implicit, nu le poate folosi. De aceea este nevoie de diversitate în orice alimentaţie, pentru a preveni şi elimina aceste carenţe.
Corpul nostru este ca o bancă ce stochează în timp nutrienţi, însă dacă alimentaţia noastră este mereu slabă în nutrienţi, această bancă este mai mereu aproape goală, de aceea intervin atât de multe boli chiar şi la persoanele tinere. Acesta fiind unul dintre motive, pe lângă multe altele.
Ce reprezintă profesia de raw food chef?
Ligia Pop: A fi raw food chef înseamnă să te implici şi să găteşti cu inima şi cu toată bucuria sufletului. Poţi să îţi practici meseria într-un restaurant raw food, fiindcă sunt deja destule în ţară şi în special în Bucureşti. Cazul meu este mai special, mai exact eu nu gătesc într-un restaurant însă gătesc la demostraţiile culinare live, fac emisiuni TV sau online unde gătesc şi învăţ oamenii cum să preparare aceste reţete şi nu în ultimul rând, pregătesc reţete şi preparate interesante pentru cărţile mele. După cum ştiţi, am scris 5 cărţi în domeniu şi merg înainte, fiindcă încă am sute de reţete pe care mi-aş dori să le consemnez în alte cărţi noi.
Mai multe despre Ligia Pop
La 35 de ani, Ligia Pop este autoarea a şase cărţi (vezi galeria foto de mai jos): "Paşi în lumea muzicii", "Reţete vegane fără foc" , "Germeni şi vlăstari. Surse de sănătate şi energie", "Deserturi pentru părinţi şi copii sănătoşi", "Jurnal de sarcină. Sfaturi pentru o naştere naturală şi un bebe sănătos" şi "Sfaturi pentru o viață sănătoasă".
Ligia Pop este raw food chef, consultant în nutriţie, susţine demonstraţii şi prezentări de sănătate şi organizează Raw Generation Expo (care va avea loc în data de 14 iunie 2015, la Bucureşti), un eveniment naţional prin care promovează un stil de viaţă sănătos.
De asemenea, ea este gazda unor show-uri TV online şi a câştigat alături de alţi 15 bucătari din lume, titlul internaţional YouTube Next Chef, fiind singurul bucătar raw vegan din lume care deţine această onoare.
În 2014 cartea Ligiei Pop, "Reţete vegane fără foc", a câştigat premiul naţional la Gourmand World CookBook Awards. Premiile Gourmand sunt considerate cele mai prestigioase disţinctii din domeniul culinar, putând fi comparate, ca importanţă, cu Premiile Oscar din cinematografie.