Slovacii, croaţii, cehii şi alţi estici au comparat alimentele vândute în ţările lor cu cele comercializate în ţări vestice, precum Austria sau Germania, cu etichete identice. Ce au constatat? Că aceleaşi produse au calitate mai proastă în Est!
Din 22 de produse comparate de slovaci, 10 dintre ele s-au dovedit profund diferite în Slovacia faţă de Austria, conţinând, de exemplu, mai puţină carne, sau arome artificiale de fructe în loc de fructe naturale.
Cum stăm în România? Nu avem încă un studiu, dar experienţa personală a multora dintre noi ne confirmă acelaşi lucru descoperit de ceilalţi estici: găsim în supermarket versiuni de calitate îndoielnică, şi adesea la preţuri mai mari, ale produselor la care au acces nemţii, francezii sau olandezii. Ce e de făcut?
Eurodeputata Daciana Sârbu, cea care a deschis această discuţie în ţară, cere implicarea de urgenţă a Comisiei Europene: "STOP dublului standard în calitatea alimentelor din Uniunea Europeană. Aceeaşi marcă, acelaşi produs, aceeaşi calitate!" Sub acest titlu a organizat şi o dezbatere chiar în Parlamentul European, unde a solicitat să se pună capăt acestei nedreptăţi.
"Nu avem în Uniunea Europeană două categorii de cetăţeni, prin urmare nu ar trebui să avem standarde diferite de calitate a alimentelor! Toţi consumatorii să fie trataţi egal, oriunde ar trăi în Uniunea Europeană", a spus Daciana Sârbu.