Mere îmbuibate
Merele sunt delicioase în budinca de ovăz sau pe orezul cu lapte, deci această combinație trebuie să fie foarte bună și invers. Aceste mere pot fi consumate atât la micul dejun cât și ca desert.
6 mere, 1/2 cană ovăz, 1/4 cană zahăr brun, 2 linguri stafide, 2 linguri nuci pisate, 1/2 linguriță scorțișoară, 1 vârf nucșoară, 1 vârf sare, 2 linguri unt nesărat rece, 1/2 cidru încălzit
1. Se preîncălzește cuptorul la 176 grade Celsius, timp în care se îndepărtează 3/4 din cotorul merelor, dar se lasă un strat dedesubt, ca să nu se verse umplutura.
2. Se amestecă cu mâna ovăzul cu zahărul, stafidele, nucile, scorțișoara, nucșoara, sarea și untul, până când se formează frimituri, apoi se umplu merele până la refuz cu acest amestec.
3. Se pun merele într-o tavă cu hârtie de copt și pe lângă acestea se toarnă cidrul cald, apoi se acoperă totul cu o folie de aluminiu și se bagă la cuptor timp de 30 minute.
4. Se îndepărtează folia de aluminiu și se mai lasă în cuptor 10-20 de minute sau până când merele sunt pătrunse cu ușurință de un cuțit, iar vârful acestora este maroniu, apoi se servesc calde, eventual cu un toping de iaurt deasupra.