Un studiu recent arată că atunci că emoţiile sunt răspunzătoare pentru felul în care percepi culorile.
Nu toate culorile sunt afectate în egală măsură, arată cercetătorii de la University of Rochester.
Câţiva dintre participanţii la studiu au fost rugaţi să urmărească un frgment de stand-up comedy, în timp ce alţii au urmărit scena din "The Lion King" în care personajul Mufasa moare.
Ulterior, dispoziţia participanţilor a fost evaluată, după care au fost supuşi unui test de percepţie a culorilor. O serie de 48 de culori desaturate le-au fost prezentate subiecţilor pentru a identifica nuanţele de roşu, galben, verde sau albastru.
Indivizii care au urmărit scena tristă din "The Lion King" au avut o performanţă mult mai scăzută, comparativ cu cei care au fost amuzaţi de fragmentul de stand-up comedy.
S-a dovedit astfel că emoţiile indivizilor influenţează tendinţa de a vedea lumea în culori vii sau în nuanţe de gri.
Cei din grupul subiecţilor cu o dispoziţie negativă au identificat mai greu culorile de pe axa albastru-galben, în special nuanţele de albastru. Aceştia au reuşit, însă, să identifice culorile de pe axa roşu-verde la fel de bine ca şi ceilalţi. Cercetătorii explică acest fenomen prin tendinţa evoluţionistă de a trata nuanţele de roşu ca pe un semn al furiei.
Rezultatele, arată cercetătorii, sunt o dovadă a faptului că perspectiva asupra lumii nu este pe atât de obiectivă pe cât am vrea să credem. Specialiştii sugerează că o stare de supărare, de melancolie, reduce capacitatea dopaminei - unul dintre principalii neurotransmiţători de la nivelul sistemului nervos - de a procesa informaţiile ce ţin de culorile de pe axa albastru-galben.