Genul de relaţie pe care fraţii de sex opus au avut-o în copilărie are un impact puternic asupra calităţii şi longevităţii relaţiilor romantice la maturitate.
S-ar putea să trebuiască să îi mulţumeşti fratelui sau surorii tale pentru modul în care se desfăşoară relaţiile cu partenerul de cuplu. Potrivit unui studiu condus de Susan E. Doghty şi colegii ei de la Pennsylvania State University, intimitatea dintre fraţii de sex opus este un predictor pozitiv al relaţiilor romantice la maturitate.
În cadrul unui interviu, participanţii la studiu au fost chestionaţi cu privire la intimitatea din relaţia pe care au avut-o cu fratele sau sora lor, conflictele pe care le-au avut şi problemele legate de deţinerea controlului. Câţiva ani mai târziu, aceiaşi subiecţi au fost chestionaţi cu privire la rolul pe care intimitatea îl joacă în cadrul relaţiei lor amoroase.
Rezultatele studiului au arătat că dinamica din familie şi modul în care s-au desfăşurat ostilităţile între fraţi are un impact asupra modului în care funcţionează relaţiile amoroase la maturitate.
"Ne aşteptam ca dacă ai avut rude, fraţi, asta să îţi ofere experienţa legată de relaţiile personale necesară pentru a te ajuta în căsnicie", a explicat Donna Bobbitt-Zeher, coautor al studiului şi profesor de sociologie. "Am constatat că adevărata problemă este modul în care dinamica familiei se schimbă treptat, odată cu apariţia unui nou frate. Având mai mult fraţi înseamnă că ai mai multă experienţă în a relaţiona cu alţii şi asta pare să ofere ajutor suplimentar în a gestiona relaţia de cuplu la maturitate."
Rezultatele altor studii pe această temă arată că venirea pe lume a unui frate în plus, ajungând până la un număr de şapte fraţi într-o familie, creşte şansele ca aceştia să nu fie predispuşi unui divorţ la maturitate. Fiecare nou membru al familiei scade şansele de divorţ cu două procente, potrivit studiului.
Aşadar, dacă relaţia cu partenerul de cuplu îţi oferă satisfacţii majore, ai face bine să îţi suni fraţii şi să le mulţumeşti.