Dintre subiectele sensibile, însă, unul s-a dovedit a fi un adevărat câmp minat. Dacă copilul tău ar avea probleme cu greutatea, ai vorbi cu el despre asta?
Obezitatea infantilă este în continuă creştere, însă pe de altă parte, susceptibilitatea copilului la probleme ce ţin de imaginea corporală devine din ce în ce mai problematică, mai ales la fete.
Potrivit unui studiu recent, publicat în jurnalul Eating & Weight Disorders, este recomandat să nu faci comentarii cu privire la greutatea copilului. Deşi bine intenţionate, născute din grija pentru cel mic, pot avea efecte devastatoare.
O relaţie nesănătoasă cu mâncarea poate duce la apariţia unor tulburări alimentare dificil de corectat la maturitate.
Peste 500 de femei cu vârste între 20 şi 30 de ani au participat la studiu şi au fost rugate să răspundă la întrebări cu privire la imaginea corporală şi la comentarii pe care părinţii le-au făcut de-a lungul timpului cu privire la greutatea lor.
Indiferent de greutatea femeilor, cele care îşi aminteau comentariile făcute de părinţi în copilărie erau mai tentate să creadă că ar fi avut nevoie să mai slăbească între 5 şi 10 kilograme.
Aşadar, cum procedezi dacă cel mic are probleme cu greutatea la o vârstă fragedă? Doctorul Neuman-Sztainer, profesor la University of Minnesota, a explicat că un exemplu este mai bun decât o discuţie.
"Încerc să promovez ideea de a discuta mai puţin şi a face mai mult - a face mai mult pentru ca acasă să fie un loc unde se pot face alegeri sănătoase şi se face mişcare, unde se vorbeşte mai puţin despre greutate."
Ba mai mult, specialistul recomandă ca această discuţie să nu aibă loc sub nicio formă, ci să fie luate măsuri pentru ca greutatea celui mic să fie corectată pe parcurs.