Iarna asta, dacă vrei să te dedici Postului Crăciunului şi să adopţi în acelaşi timp o alimentaţie sănătoasă, urmează sfaturile şi recomandările formulate de unul dintre cei mai cunoscuţi nutriţionişti români.
Corina Zugravu ne recomandă să învăţăm să facem asocierile corecte de alimente în Postul Crăciunului şi să stăm departe de produsele de post intens procesate, dar şi produsele gata de consum, care conţin multă sare şi multe grăsimi parţial hidrogenate.
Iar dacă vrei să îţi menţii silueta, ai grijă să nu faci asocierile greşite de alimente - de exemplu, combinaţii precum paste cu pâine sau cartofi cu pâine - după cum ne atrage atenţia doamna Dr. Corina Zugravu. Una dintre recomandările formulate de specialista în nutriţie este să mâncăm dulciuri de post în cantităţi foarte mici, de poftă.
Citeşte în continuare interviul cu doamna Corina Zugravu, medic primar în nutriţie şi igienă alimentară, şi învaţă cum să mănânci corect în timpul postului.
Oferiţi-ne câteva recomandări în privinţa Postului Crăciunului.
Corina Zugravu: Fiind o perioadă rece, avem voie să mâncăm ceva mai multe calorii. Cu atenţie, însă, pentru a nu avea surpriza că ne-am îngrăşat în post. Fiind iarnă şi având multe haine pe noi, s-ar putea nici să nu observăm şi să ne trezim cu un număr în plus abia în primăvară.
Ce alimente sau combinaţii de alimente ne sfătuiţi să mâncăm?
Corina Zugravu: Asocierile sunt cele obişnuite în alimentaţia vegetariană, derivate cerealiere (integrale) şi leguminoase. Cine nu e amator de hummus cu lipie caldă, nu?! În acelaşi timp, se găsesc încă vegetale proaspete, ardei graşi, conopidă, varză. Trase la tigaie, călite sau fierte la aburi, cu un sos după gustul fiecăruia, reprezintă o alternativă hipocalorică şi hrănitoare.
Ce combinaţii ar fi bine să evităm?
Corina Zugravu: Asocierile greşite s-ar putea referi la combinaţii de genul paste cu pâine sau cartofi cu pâine, unde ambele "părţi" sunt surse de amidon, dar sunt foarte sărace în proteine. Totuşi, cred că nimeni nu face astfel de greşeli în practică.
Ce greşeli alimentare nu trebuie să facem în Postul Crăciunului?
Corina Zugravu: Nu e vorba de greşeli cu consecinţe nutriţionale deosebite, pentru că durata postului nu e atât de mare încât să se poată instala carenţe, doar că este bine să avem grijă în fiecare zi de corpul nostru în aşa fel încât să funcţioneze la parametri maximi. Singurul, să-i spunem, risc este cel pomenit mai sus, anume acela de a pune kilograme în plus, mai ales că alimentele de post sunt adesea mai puţin săţioase decât cele cu care ne-am învăţat.
Dvs., ca medic nutriţionist, cum definiţi o perioadă de post precum Postul Crăciunului?
Corina Zugravu: Perioada postului poate fi văzută ca o perioadă de moderaţie şi curăţire şi a minţii, dar şi a trupului.
În cazul femeilor care adoră dulciurile, ce sfaturi le oferiţi în privinţa Postului Crăciunului, mai ales dacă vor să îşi menţină silueta?
Corina Zugravu: Legat de dulciuri, o mulţime sunt de post. Azi găsim şi îngheţate şi prăjituri unde caju-ul ţine locul cremelor de unt şi frişca este înlocuită cu lapte de cocos spumat. Banala ciocolată amăruie e şi ea de post. Nu am recomandări imparţiale la acest capitol, pentru că şi eu sunt o mare amatoare de dulciuri. Spun doar că este bine să mâncăm dulciuri în cantităţi foarte mici, de poftă, pentru că sunt o plăcere vinovată.
Pentru zilele cu dezlegare la peşte, ce sfaturi ne oferiţi? Ce variante sănătoase putem pune pe farfurie?
Corina Zugravu: Când e dezlegare la peşte, avem la dispoziţie diferite soiuri proaspete sau congelate, pe care le putem pregăti la abur şi la cuptor. De preferat sunt peştii graşi, cum e somonul sau cum este macroul, care ne aduc multe grăsimi esenţiale Omega 3.
Care sunt cele mai nocive alimente de care ar trebui să ne ferim în perioada postului, în opinia dvs.?
Corina Zugravu: Nu există niciun aliment care să fie nociv în perioadă de post. Alimentele de origine vegetală sunt întotdeauna mai sănătoase decât cele de origine animală, deci nu prea avem de ce să ne ferim. Evident, însă, există şi produse de post intens procesate sau produse gata de consum cu enorm de multă sare sau grăsimi parţial hidrogenate, care sunt de evitat, chiar dacă sunt gustoase. Regulile generale pe care le respectăm în viaţă de fiecare zi se aplică şi în post, nu există excepţii.
Poate fi postul transformat într-un aliat care ne poate ajuta să slăbim? Care ar fi cea mai bună abordare din punctul dvs. de vedere?
Corina Zugravu: Nu, perioada de post nu trebuie să fie o perioadă de slăbire. Dar mulţi ar putea avea şi o asemenea surpriză, mai ales dacă îşi bazează alimentaţia pe legume şi fructe. Nu trebuie să ne înfometăm în post, în speranţa că astfel dăm jos câteva kilograme, doar ca să le punem rapid la loc cu ocazia seriei de festinuri care urmează.
Sursa foto: PR