Chiar dacă specialista în nutriţie şi boli metabolice spune că nimic nu se compară cu mâncarea gătită când vine vorba de preparate echilibrate şi sănătoase, gătitul poate fi o capcană pentru silueta noastră, dacă nu ştim să gestionăm corect cantităţile.
"Şi gătitul ăsta poate fi o capcană dacă nu suntem atenţi la ulei. Avem în tradiţiile culinare uleiul ca şi ingredient obligatoriu în orice preparat, totul începe cu "se pune ulei in cratiţă". La 100cal/lingură pot să vă spun că obiceiul ăsta ne "costă" silueta. Orice mâncare cu legume poate deveni bombă calorică în funcţie de cât ulei conţine, nu e nevoie să fie şniţel, chiftele sau peşte prăjit ca să ne îngrăşăm, o facem şi cu un ghiveci care are ulei.", a subliniat medicul primar Mihaela Bilic recent pe pagina oficială de Facebook.
Mai mult, spune specialista, nu contează tipul de ulei pe care îl folosim la gătit, deoarece toate au 900cal/100ml. "Iar gustul pe care îl dă mâncării e relativ, mai degrabă e în credinţa noastră că fără ulei nu se poate.", arată nutriţionista Mihaela Bilic.
O altă idee pe care trebuie să o reţinem este că gustul mâncării nu depinde de ulei. Cu sos de roşii, condimente şi ierburi aromate, spune medicul nutriţionist, se obţin preparate mai gustoase. Iar dacă avem carne, peşte sau brânză într-o mâncare, savoarea acelui preparat este garantată.
"Economia pe care o faceţi în bugetul caloric e uriaşă dacă eliminaţi uleiul de gătit. Şi pe lângă siluetă, sănătatea voastră va avea de câştigat scăpând de prezenţa lui Omega 6 cu efect pro-inflamator. Vă provoc la o încercare: renunţaţi o lună la sticla de ulei de gătit şi descoperiţi ce gust are mâncarea fără el. Lăsaţi doar 1-2 linguri/zi de ulei crud, pus peste salate. Veţi slăbi, vă promit!", a concluzionat medicul nutriţionist Mihaela Bilic.