Nutriţionista ne explică astăzi modul în care fructoza oboseşte ficatul. Ea mai spune că alcoolul este un zahăr fermentat care provine din fructe şi cereale, iar etanolul are la bază molecula de fructoză.
"Alcoolul e un produs care se metabolizează exclusiv în ficat şi ca urmare, consumat în exces, poate duce la steatoză hepatică (ficat gras), colesterol şi trigliceride crescute şi grăsime pe/în abdomen. Adică acea grăsime care se infiltrează printre organele interne, le sufocă şi le îmbolnăveşte, chiar dacă pe cântar nu avem o greutate de speriat.", a explicat medicul nutriţionist Mihaela Bilic pe o pagină de socializare.
Citeşte şi: Acest sirop homemade "topeşte" 1 cm de grăsime de pe abdomen, pe zi
Te întrebi din ce se obţine alcoolul? "Alcoolul este un zahăr fermentat şi provine din... fructe şi cereale. Da, dragii mei, etanolul este un carbohidrat ce are la bază molecula de fructoză.", a subliniat Mihaela Bilic.
Citeşte şi: Soluţia de detox care topeşte grăsimea abdominală în 48 de ore
Spre deosebire de molecula de glucoză, care poate fi folosită drept combustibil de orice celulă, de la creier până la inimă şi muşchi, fructoza nu este de dorit.
"Cu alte cuvinte, când mâncăm pâine, paste, mămăligă, orez sau fasole boabe, toate celulele se hrănesc din amidonul ce conţine glucoză. Când mâncăm fructe, toată fructoza se duce în ficat. Atenţie, fructoza se metabolizează EXCLUSIV în ficat, iar capacitatea lui enzimatică e limitată (maxim 10-15g/zi).", ne atrage atenţia medicul specialist.
Care este legătura dintre fructoză şi grăsimea de pe burtă?
"Consumată în exces (peste 500g fructe/zi), fructoza ia calea metabolizării alcoolului şi duce la grăsime abdominală, ficat steatozic şi colesterol crescut. Concluzia: fructele sunt un desert şi se mănâncă cu măsură. Mestecate! Pentru că un pahar de suc conţine apă şi fructoză din 3 fructe, adică materie primă pentru grăsimea de pe burtă", a conchis Dr. Mihaela Bilic, Medic Primar Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.