Există câteva reguli de bun simţ dacă vrei ca nou născutul tău să fie în siguranţă. Vârsta la care copilul începe să umble este cea mai periculoasă, dar totul va fi bine dacă eşti atentă la el şi faci mici schimbări în casă, precum să nu-ţi mai laşi peste tot cosmeticele sau să nu-i laşi la îndemână jucării cu părţi mici.
Supraveghează-l
Aceasta este cea mai importantă măsură de siguranţă. Nu subestima un copil care a început deja să se târască , pentru că el poate de fapt să se deplaseze cu mare viteză dintr-un loc în altul. Pentru a-ţi uşura treaba poţi cumpăra de la magazinele specializate gărduleţe speciale cu care să restricţionezi accesul la anumite părţi ale apartamentului.
Asigură-ţi casa
Pentru a vedea mai bine de ce este atras copilul tău, pune-te în genunchi şi uită-te ce poate vedea el. Orice vezi trebuie să presupui că îl va atrage, deci estimează riscul de rănire, înghiţire sau sufocare.
1. Unele dintre cele mai periculoase obiecte sunt cele mici. Poţi estima foarte uşor dimensiunea gândindu-te la un tub de la hârtia igienică, dacă ceva intră acolo înseamnă că este periculos.
2. Plantele de apartament sunt de asemenea periculoase, nu numai din cauza posibilielor substanţe cu care le stropeşti ci si pentru că aşa cum sunt otrăvitoare pentru animale aşa şi pentru copiii mici, care încă nu au sistemul imunitar foarte bine dezvoltat.
3. Dacă te-a apucat talentul artistic şi ai început de curând să cânţi la chitară, ai grijă pe unde o laşi, deoarece în corzile lucioase bebeluşul se poate tăia apoi sugruma, dacă reuşeşte cumva să le scoată sau rupă.
4. Despre colţurile ascuţite ale mobilei sper că nu mai este nevoie să-ţi povestesc. De multe ori ne lovim noi în ele şi facem vânătăi cu care ne mândrim câteva zile, imaginează-ţi ce se poate întâmpla dacă cel mic dă cu tâmpla. Pentru acestea se pot cumpăra colţuri speciale din plastic sau chiar burete.
5. Ai grijă la substanţele de curăţare şi medicamente, acestea trebuie puse în zone înalte, la care copilul să nu ajungă sau ţinute în dulapuri încuiate.
6. Orice obiect ascuţit trebuie ţinut departe de bebeluşi. Pentru asta este necesar să închizi dulapurile de la bucătărie, cu atât mai mult cele cu ustensile metalice.
7. Niciodată nu lăsa ferestrele deschise. Daca cel mic se poate târî, nu mai este mult până se va putea căţăra şi dacă face asta înseamă că poate cădea de la geam. Încuietorile bune, funcţionale, la ferestre şi porţi pot preveni astfel de accidente nefericite.
În cazul în care nu eşti sigură de informaţiile primite sau de capacitatea ta de a-ţi asigura casa, poţi cere oricând sfatul pediatrului sau a personalului din magazinele de specialitate, care te vor ajuta cu mare plăcere.
O casă sigură pentru copilul tău, în 7 paşi simpli
Este în regulă să fii îngrijorată când aştepţi un copil, deoarece casele obişnuite au o multitudine de capcane pentru cei mici. Printre acestea se numără monede lăsate la întâmplare, plante stropite cu insecticide şi mobilă în colţuri.